ЧУВА ИМАЊЕ И СРПСКУ ЗЕМЉУ: Млади Далибор Гајић из Бача одлазак на рад у иностранство препустио родитељима

З. Рајић

16. 11. 2020. у 07:44

МЛАДИ Далибор Гајић из Бача није, попут многих вршњака, отишао за послом у иностранство, него је то препустио својим родитељима, а он је остао да брине о породичном имању и помаже пољопривредницима у општини, као и да чува свету српску земљу на Космету.

ЧУВА ИМАЊЕ И СРПСКУ ЗЕМЉУ: Млади Далибор Гајић из Бача одлазак на рад у иностранство препустио родитељима

Фото приватна архива

Далиборови отац и мајка од прошле године раде у Немачкој, а он код куће гаји јагоде и купине, прави купиново вино и бави се овчарством. Запослен је у Општинској управи као саветник у Сектору за пољопривреду, а активан је као члан хуманитарних организација "Сви за Космет" и "Срби за Србе".

- Отац, који је радио као камионџија, а после тога се 20 година бавио пољопривредом, отишао је у Немачку да заради за старост, јер су пољопривредне пензије у нашој земљи врло ниске, свега 6.000-7.000 динара. С њим је пошла и мајка, која тамо ради на калемљењу биљака, а он је возач у "мерцедесу". Ја водим домаћинство, убеђен да, кад се за нешто трудиш, награда мора стићи - каже Далибор.

На пола хектара Гајићи су посадили јагоде, а на петини купине. Остатак од око два-три хектара окућнице заузима биље за исхрану оваца.

- Јагоде преко локалне земљорадничке задруге одлазе у Русију, где потражња стално расте.

Мајка је пожелела да имамо купине за џем и сок, али је отац набавио 1.600 садница, па смо почели да правимо и вино - прве године 30, следеће 300, а ја сам прошле године произвео 700 и ове 1.000 литара. Рецепт за купиново вино, потпуно природно, без хемије, добио сам од баке мог школског друга, која је избегла из Западне Славоније - прича Далибор.

Вино у Високим Дечанима

Далибор је поносан што се купиновом вину из његове радиности, који је однео као поклон, обрадовао отац Сава, игуман манастира Високи Дечани, где се производи чувено вино из виногорја у Великој Хочи.

Фото приватна архива

Далибор је дипломирао на смеру за заштиту животне средине Природно-математичког факултета у Новом Саду, али пошто у струци нема посла, његова амбиција је да отвори вински подрум. Циљ му је да брендира купиново вино са занимљивом идејом из националне историје.

Са браћом и сестрама из организације "Сви за Космет" Далибор обилази манастире, споменике и српске енклаве у нашој јужној покрајини. Замолио је да прича о њему не прође без апела читаоцима да пошаљу СМС 1 на 4030 и тако донирају 100 динара за борбу против сиромаштва на Космету. Посредством ХО "Срби за Србе" Далибор је укључен и у помоћ српским вишечланим породицама широм Балкана.

Радни дан овог момка понекад траје од 5 до 22 сата, јер је врло заузет и око стада од 46 уматичених оваца, врло квалитетне ил де франс расе, за чији узгој добија државну субвенцију од 7.000 динара по грлу. Поред свега, постиже и да игра фолклор у КУД "Младост" из Бача.

- Пуно је обавеза, али ћу наћи времена и да послушам оца, који ме тера да се оженим - каже Далибор.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за Билд о руским бомбама - Ово није могло да се замисли...

„КАО ДА НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛЕ“ Немачки новинар у репортажи за "Билд" о руским бомбама - "Ово није могло да се замисли..."

НА ЗАПАДУ нису могли да верују да постоји тако масивна бомба као што је ФАБ-3000 коју су руске снаге недавно употребиле у Украјини, оцењује немачки новинар Јулијан Репке у репортажи за „Билд“.

22. 06. 2024. у 19:05

МОЖДА НИСАМ ЦЕЦА, АЛИ САМ У БРАКУ СА ФУДБАЛЕРОМ Карлеуша дала свој суд: Лука Јовић - тај вам је Обилић који вечерас убија Мурата!

"МОЖДА НИСАМ ЦЕЦА, АЛИ САМ У БРАКУ СА ФУДБАЛЕРОМ" Карлеуша дала свој суд: Лука Јовић - тај вам је Обилић који вечерас убија Мурата!

ПЕВАЧИЦА Јелена Карлеуша у свом стилу је пружила подршку нашој фудбалској репрезентацији која вечерас игра утакмицу са Данском.

25. 06. 2024. у 13:17

Коментари (2)

ДВА ПРОРОЧАНСТВА КОЈА СУ ЈОЈ ОБЕЛЕЖИЛА ЖИВОТ: Оба су се остварила, а када се сети једног увек се расплаче