"ИЋЕ И ПИЋЕ" ВАЖНИЈЕ ОД ЗДРАВЉА: Без маски и дистанце на слави, апел свештеника и лекара нико није слушао!

Новости онлине

14. 11. 2020. у 17:58

ИАКО су свештеници и лекари апеловали да окупљања не буде, више од 30 верника "спровело" је, без икакве заштите и дистанце, служење храном и пићем испред цркве у кругу ваљевске болнице, обележивши на тај начин славу Светих Врача Козме и Дамјана!

ИЋЕ И ПИЋЕ ВАЖНИЈЕ ОД ЗДРАВЉА: Без маски и дистанце на слави, апел свештеника и лекара нико није слушао!

Фото: Б. Пузовић

Пуне руке посла овог преподнева могла је имати санитарна инспекција и комунална милиција да се којим случајем нашла у кругу Опште болнице у Ваљеву, где је након богослужења поводом данашње болничке славе Светих Врача Козме и Дамјана, испред саме цркве уследило гошћење верника који не само да нису носили маске, већ се нису придржавали ниједне од препоручених, а сада и законом утврђених, епидемиолошких мера на сузбијању корона вируса.

- Литургија јесте јавна служба и тако је декларисана, али ми смо свакако упућивали апел и ја као свештеник говорио сам о томе на неколико последњих литургија да се носи маска и да се држи дистанца, али тешко је контролисати људе који долазе да изражавају своју веру. Ми смо имали овде људе на улазу у цркву који су покушавали да им објасне да је неопходно да у цркви буде ограничен број људи од пет до 10, а остали да стоје распоређени испред. Међутим, ја као свештеник у току службе нисам могао да изађем и да сваког понаособ вучем за рукав. И на крају литургије сам упозорио да се спроводе прописане мере и да је то прави одговор као хришћана да треба да будемо одговорни једни за друге - испричао је након литургије свештеник храма који је подигнут у кругу болнице Срећко Живковић.

Међутим, и поред апела самог свештеника, окупљени верници нису марили ни за то, ни за телевизијске камере и фотоапарате новинара, већ су наставили служење са славске трпезе.

Док су се верници гурали у гошћењу, по последњим подацима Завода за јавно здравље, у болници се на лечењу од последица Ковид-19 лечи 80 пацијената, од којих је 58 из Ваљева, осам из Љига, пет из Мионице, те по троје из Лајковца, Осечине, и Уба.

"БОЛНИЦА НЕМА НИШТА СА ОВИМ ОКУПЉАЊЕМ"

У шта се претворило обележавање славе ваљевских лекара изненадило је и др Александру Милутиновић, начелницу Одељења онкологије, која је била домаћин овогодишње славе.

- Видели сте да овде није било мојих колега, јер у складу са овом епидемиолошком ситуацијом ове године славу обележавамо најскромније могуће. Нема гостију, нема славља, све колеге су на радном месту, ради се у посебном режиму. Болница заиста нема ништа са овим окупљањем, свештеник је покушао све што је било у његовој моћи, али… - прокоментарисала је ово окупљање др Милутиновић.

За последња 24 сата корона вирус је потврђен код још 56 Ваљеваца, а три особе су преминуле од последица заразе.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)