НА КОРАК ОД ВАНРЕДНОГ СТАЊА Зрењанин међу пет најугроженијих градова у Србији

Б. Грујић

12. 11. 2020. у 14:01

НА КОРАК ОД ВАНРЕДНОГ СТАЊА Зрењанин међу пет најугроженијих градова у Србији

Фото: Град Зрењанин

НА седници Окружног штаба за ванредне ситуације Средњобанатског округа, директор Завода за јавно здравље Зрењанин др Здравко Ждрал ситуацију је оценио као веома сложену и забрињавајућу.

- Најновији подаци који су стигли из Института за јавно здравље Војводине говоре да је Зрењанин међу пет најугроженијих градова у Србији, са  439 активних случајева заражених короном - нагласио је др Ждрале, уз напомену да је и у преостале четири општине на подручју средњег Баната, ситуација погоршана.


У Житишту је 15 активних случајева, Сечњу 9, Новом Бечеју 28 и Новој Црњи 17 , ПЦР лабораторија Завода за јавно здравље у Зрењанину ради нон-стоп и у среду 11.новембра, на празник,су тестиране 122 особе, од којих је 75 позитивно на коронавирус. То је значајно више од 50 процената, а тој структури позитивних је 66 нових случајева, 9 су они код којих је на контролном тесту поново потврђено присуство вируса.

- Дан уочи празника, у уторак, 10 новембра, од 120 тестираних, 69 је било позитивних - додао је др Ждрале, уз препоруку да је са   епидемиолошког и стручног аспекта, препорука да се уведе ванредна ситуација на територији Зрењанина,  а на граници је и у општинама Нова Црња и Нови Бечеј, као и да треба сачекати и испратити одлуке Кризног штаба на нивоу државе.

Градски штаб за ванредне ситуације у Зрењанину, озбиљно разматра могућност увођења ванредне ситуације, која подразумева непопуларне мере, пре свега за привреду и економију, али и неопходне мере за заштиту здравља становника и здравственог система. - Руководићемо се одлукама републичког штаба и у складу са тим донећемо мере које ће бити примењене на територији Зрењанина - каже градоначелник Симо Салапура, истичући да је повећан број кревета, унапређена дијагностика, уз повећан број тестирања, број особља и кисеоничких места, али ситуација је и даље веома озбиљна.


САЧУВАТИ ЗДРАВСТВЕНЕ РАДНИКЕ

Примарни задатак је  да очувамо здравствено и стручно особље, како би могла да се контролише ова знатно погоршана ситуација, јер шта нам вреди што имамо сву неопходну опрему, најсавременије апарате за обраду узорака на дневном нивоу, без људског фактора ке све то џавжбе, посебно је истакао директор Забода уа јавно здравље у Зрењанину.


ДВЕ БОЛНИЦЕ У КОВИД СИСТЕМУ

Осим Опште болнице "Др Ђорђе Јоановић", која је  припремила  додатне капацитете за пријем ковид-пацијената, разматрају се и неки кадровски захтеви у Плућној болници " др Васа Савић" која такође функционише као део овог система.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)