ОТКРИВЕНА НОВА ПЕЋИНА У СРБИЈИ: Путари случајно наишли на откриће

В. И.

09. 11. 2020. у 16:14

ИВАЊИЧКИ путари још користе лепо време за радове, па тако се и даље пуном паром ради на ископу пута Придворица – Девићи.

ОТКРИВЕНА НОВА ПЕЋИНА У СРБИЈИ: Путари случајно наишли на откриће

Фото В. И.

Занимљиво је да су приликом радова неимари пронашли – пећину, дужине од 12 до 15 метара, чији је крај зазидан, па постоји вероватноћа да је и дубља. Претпоставља се да је ова пећина ископана људском руком, али никоме није познато када, нити одакле уопште ова шупљина овде.

Иначе, санација овог пута, коју је наложио лично председник Србије Александар Вучић, започета је још прошле године у јесен, али је због епидемиолошке ситуације она била обустављена. Ова саобраћајница, која је изграђена пре три деценије, била је у веома лошем стању, а укупне дужине је девет километара, и повезује око 600 мештана овога краја са магистралним путем Ушће – Ивањица. Цео пројекат вредан је око 250 милиона динара.

Неимари су били ангажовани и на радовима на државном путу другог А реда, Голијска Река – Преко Брдо – Одвраћеница, у дужини од 16 километара, који је једина веза веза између Ивањице и будућег скијашког центра на тромеђи Ивањице, Рашке и Новог Пазара. Према речима председника Општине Момчила Митровића, држава је помогла ову инвестицију, а њена вредност је око 500 милиона динара.

- Остало је да се асфалтира пут из Камењаче у дужини од око три и по километра, као и километар и по пута пре Голијске реке и то нам је у плану за наредну годину. Када се заврши, имаћемо комплетан асфалт од Ивањице до Одвраћенице и отворићемо тај туристички локалитет за све грађане општине Ивањица, јер до сада је било немогуће доћи путничким аутомобилом - рекао  је Митровић.

Фото В. И.

Ову деоницу користио је мали број људи и то, углавном, заљубљеника у природу, власника викендица, шума, пашњака и ливада на Одвраћеници, Радуловцу и Врховима. Ван ове варошице за пут се чак и није знало.

Три километра која су остала да се ураде врло су захтевна деоница из Камењаче, из МЗ Међуречје ка Голији. Појавила су се клизишта које је тешко санирати, скоро немогуће.

Најлогичније и јефтиније решење је направити мост који кошта око 100 милиона тако да би та три километара износила више од 300 милиона динара које би држава требало да обезбеди да би се завршило – закључио је  Митровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)