ПЧЕЛЕ ШАЉУ СМС ПОРУКЕ: Несвакидашњи изум Емира Хашимбеговића из Пријепоља одушевио пчеларе

А. РОВЧАНИН

09. 11. 2020. у 08:24

ПЧЕЛЕ ШАЉУ СМС ПОРУКЕ: Несвакидашњи изум Емира Хашимбеговића из Пријепоља одушевио пчеларе

Емир и колега Мирсад Хоџић / Фото А. Ровчанин

ЕЛЕКТРОИНЖЕЊЕР из Пријепоља Емир Хашимбеговић је на јединствен начин спојио своје две велике љубави - елктронику и пчеларство!

Иако, на први поглед, звучи немогуће - пронашао је везу између ових крајности и, по узору на патенте са Запада, конструисао ГСМ-СМС вагу за мерење приноса меда који пчела уноси у кошницу. Тако су, захваљујући порукама са мобилних телефона, пријепољске пчеле у сталном контакту са пчеларима и подносе "дневне извештаје" о учинку током дана.

- То је дигитални уређај који прати приносе и губитке меда, па власнику кошнице аутоматски шаље СМС поруку. Ја се пчеларством бавим однедавно, али већ знам да је то искуснијим колегама посебно било корисно током недавног ванредног стања, када многи нису били у прилици да редовно посећују пчелињаке - објашњава Емир.

Каже и то да је знао за постојање сличних уређаја, али је одлучио да конструише нешто баш по својој мери, па његова ГСМ-СМС вага прати комплетно стање у пчелињаку - околну температуру, влажност, укупну тежину кошнице и дневни унос меда.

- Модул за слање СМС поруке прати стање меда у кошници и потом, у задатом временском интервалу, обавештава власника кошнице. С обзиром на то да многи своје пчеле држе у удаљеним местима и често им представља додатни напор да их непосредно надзиру, мој проналазак им омогућава да буду далеко и по неколико стотина километара, а да, опет, у сваком тренутку знају шта се на терену дешава - поносан је Хашимебеговић.

Пчелар Мирсад Хоџић вели да му Емиров изум штеди време, а истовремено омогућава и то да у реалном времену прати здравље пчелињег друштва и благовремено реагује ако се покаже да нешто недостаје.

КАРИЈЕРА

ЗАНИМЉИВО је и то да је Емир Хашимбеговић својевремено четири године био председник Општине у Пријепољу, а по престанку функције се посветио раду у струци и сада је запослен у "Телекому", на пословима дигитализације...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)