ЛЕД СИЈАЛИЦЕ ДОНОСЕ УШТЕДУ: У Вршцу замењен комплетан систем јавне расвете

Ј. Ј. БАЉАК

06. 11. 2020. у 17:21

НА ТЕРИТОРИЈИ целог Града Вршца замењен је комплетан систем јавне расвете, што ће, како је најављено, донети огромне уштеде градском буџету.

ЛЕД СИЈАЛИЦЕ ДОНОСЕ УШТЕДУ: У Вршцу замењен комплетан систем јавне расвете

Фото: Ј. Ј. Баљак

Досад је локална самоуправа за плаћање свих трошкова јавне расвете на годишњем нивоу издвајала око 48 милиона динара – 36 милиона за рачуне за струју и 12 милиона за одржавање застарелог система.

Сада би ти трошкови требало да буду троструко мањи, а енергетска ефикасност већа за чак 70 одсто, јер је на више од 5.600 бандера и канделабера у граду и сва 22 села постављена нова ЛЕД расвета.

Прецизније, досадашња потрошња електричне енергије од 4,5 милиона киловат часова убудуће ће бити свега 1,3 милиона.

Ова инвестиција вредна 530 милиона динара урађена је у склопу јавно-приватног партнерства са фирмом "Смарт енерџи инвестмент кфт".

Они су о свом трошку извели све радове, а локална самоуправа ће им тај новац враћати наредних 12 година. Приватни партнер се обавезује да у истом временском периоду одржава и управља системом.

Како је најављено, новац који на овај начин буде уштеђен, биће усмерен на енергетску ефикасност јавних зграда и установа, а касније и приватних зграда, кроз субвенције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)