У ЦАРСТВУ ЛИТЕРАТУРЕ: Лесковачка библиотека "Радоје Домановић" обновила дечје одељење

И. МИТИЋ

05. 11. 2020. у 08:40

ПОСЛЕ пола века рада у истим просторијама, Народна библиотека "Радоје Домановић" у Лесковцу је реновирала одељење намењено деци и учинила да малишанима први сусрет са светом књиге остане у што лепшем сећању.

У ЦАРСТВУ ЛИТЕРАТУРЕ: Лесковачка библиотека Радоје Домановић обновила дечје одељење

Фото И. Митић

Ту функцију имају нови, квалитетнији садржаји, али и пријатнији амбијент који је оплемењен атрактивним бојама и пригодним визуелним елементима.

У адаптацију овог простора, лесковачка библиотека је - са надлежним Министарством и локалном самоуправом - из сопствених извора инвестирала нешто више од 1,3 милиона, а Дечје одељење је обновљено од пода до плафона, укључујући и уградњу новог осветљења.

- Израдили смо и стандардизоване полице за књиге, а имамо и малу сцену за организовање књижевно-уметничких и образовних садржаја. Набавили смо и техничку опрему, односно скенер и пројектор, а из донације су нам стигла и три рачунара, што ће све омогућити реализацију савремених програма који ће развијати љубав деце према књизи и образовању уопште - истиче директор Народне библиотеке "Радоје Домановић" у Лесковцу Весна Илић.

АКТИВНОСТИ

ЛЕСКОВАЧКА библиотека се труди да прати потребе корисника, па осим књига, нуди и бројне промоције нових издања и дружења са писцима за децу, а организује и посете ученика градских и сеоских школа. Ту је и фестивал дечјег стваралаштва под називом "Уметник из школске клупе", уз једну од најстаријих акција ове установе - бесплатно учлањивање ђака првака.

Каже и то да су реновирањем поменутог одељења, осим адекватнијег чувања богатог књижног фонда, створили и предуслове за организовање нових и иновативних садржаја.

Фото И. Митић

- Жеља нам је била да имамо подстицајно и креативно окружење за децу и младе. Кроз тимски рад и подршку коју смо добили, овај простор је постао нови свет у којем се деца друже, играју, креативно изражавају, али и уче - каже Весна Илић, наглашавајући да се у новом амбијенту увелико одржавају традиционалне манифестације.

У плану су још садржаји у различитим СТЕМ подручјима, што је јединствени модел учења који науку, технологију, инжењерство и математику интегрише у један систем. Тако ће се малишани у лесковачкој библиотеци, поред осталог, бавити и роботиком, те 3Д штампом и моделовањем.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)