ЛОВЦИ САВЕТУЈУ ВЕЋИ ОПРЕЗ: На територији пиротског округа поново потврђена афричка куга свиња

В.ЋИРИЋ

05. 11. 2020. у 07:20

ЧЛАНОВИ Ловачког удружења "Понишавље" из Пирота упозоравају да су се протеклих дана појавили нови случајеви афричке свињске куге код дивљих примерака ове врсте, због чега ће бити проширен појас забране лова.

ЛОВЦИ САВЕТУЈУ ВЕЋИ ОПРЕЗ: На територији пиротског округа поново потврђена афричка куга свиња

Фото Д. Дозет

Први човел ЛУ Зоран Алексић каже да је једна угинула дивља свиња пронађена недалеко од Завојског језера, у атару села Копривштица. На другом крају ловишта, код села Камик, један од ловаца је одстрелио чак три дивље свиње, за које се одмах посумњало да су заражене афричком кугом, што је каснијим анализама и доказано. Зато ће на обе поменуте локације бити проглашена зараза - чим ову меру одговарајућим решењима потврде надлежно Министарство и Управа за ватерину.

Пиротски ловци због овакве ситуације опрез препоручују не само својим колегама, већ и свима онима који се баве сакупљањем шумских плодова, а појачану пажњу би требало да обрате и дрвосече, пастири и други намерници који се крећу поменутим локацијама. Општа превентивна мера подразумева да се по повратку кући обавезно опере и дезинфикује обуће коју су тога дана носили, а исто важи и за одећу - нарочито приликом узласка у властите торове и оборе. Зоран Алексић препоручује коришћење аклохола...

Подсетимо, афричка свињска куга је у Пиротском округу букнула још почетком године, у околини димитровградског села Петрлаш, где је пронађено неколико грла угинулих дивљих примерака. Убрзо је то подручје проглашено зараженим, баш као и терен од Горњег Криводола до Пирота, односно читава лева страна магистрале у смеру ка Димитровграду.

Фото В. Ћирић

Зараза се, нажалост, убрзо појавила и код домаћих свиња, што је на територији града Пирота и у димитровградској општини главом платило више од 1.500 ових животиња. Отприлике половина је заувек успавана или упућена на принудно клање. Овом превентивном акцијом је било обухваћено улупно 150 домаћинстава...

Болест је, међутим, регистрована и у белопаланачком крају, па се основано претпоставља да се афричка свињска куга, заправо, проширила из суседне Бугарске - већ уходаним миграторним стазама. Суседи се, наиме, већ неколико година боре са овом заразом, али то још не даје задовољавајуће резултате, па је - ево већ други пут од почетка године - угрожено и подручје крајњег југоистока Србије.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)