ВРАТА АМБАСАДЕ ФРАНЦУСКЕ ШИРОМ ОТВОРЕНА: Фалкони импресиониран Природњачким центром

Зорица Глигоријевић

04. 11. 2020. у 18:20

ЖАН-ЛУИС Фалкони, амбасадор француске у Србији, и Предраг Милановић, председник Општине Свилајнац су у Природњачком центру Србије у Свилајнцу отворили гостујућу изложбу амбасаде Француске "Караван за климу".

ВРАТА АМБАСАДЕ ФРАНЦУСКЕ ШИРОМ ОТВОРЕНА: Фалкони импресиониран Природњачким центром

SO Svilajnac

Реч је о пројекту који је осмислио и развио Француски институт у Србији у партнерству са Центром за промоцију науке у Србији, уз подршку Европске делегације у Србији и Канцеларије Програма Уједињених нација за развој у Србији.

- Први пут сам у Свилајнцу. Импресиониран сам Природњачким центром. У Србији сам годину дана и већ неко време желео сам да дођем у овај град из више разлога. Због историјских веза између наше две земље, ето, прошле недеље смо обележили ослобађање Свилајнца 1918. године, које је предводио генерал Траније, током поплава 2014. године успостављена је солидарност са француском екипом која је помагала у санирању последица. Од педесетих година велики број Свилајнчана ради у Француској, овде је прилично заступљена пољопривреда, а Француска је била житница Европе - каже Фалкони.

- Свилајнац је град који пуно пажње посвећује европским вредностима, међу којима је и брига за животну средину, о чему Француска такође води пуно рачуна. Због тако блиских односа између Француске и Свилајнца, врата амбасаде су за овај град увек широм отворена – додаје амбасадор.

SO Svilajnac

 

Председник Милановић потврдио је да Свилајнчани и Француска, посебно Париз, имају дугу историју.

- Имамо одличну сарадњу са Француском и ЕУ, која је имала значајна улагања у општини, а Француска, као једна од најутицајнијих земаља ЕУ, допринела је подршци Србији, а самим тим, и Свилајнцу. Морамо да водимо рачуна и о будућности. Време је да француски привредници препознају Свилајнац, не само да наши људи раде у Француској, него да и њихови привредници дођу у Свилајнац, да унапредимо сарадњу и да се следећи пут видимо на полагању камена темењца неке значајне инвестиције из Француске – поручио је Милановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)