ДЕДА МАШИ НАПИСАО КЊИГУ: Професор енглеског у пензији, Данко Николић, објавио збирку поезије

С. М. ЈОВАНОВИЋ

02. 11. 2020. у 06:30

ПЕНЗИОНИСАНИ професор енглеског језика из Зајечара Данко Николић је недавно одлучио да своју унуку Машу обрадује тако што ће јој за девети рођендан поклонити књигу.

ДЕДА МАШИ НАПИСАО КЊИГУ: Професор енглеског у пензији, Данко Николић, објавио збирку поезије

Фото Приватна архива

И, то ништа не би било необично да није реч о делу које се зове као и слављеница, а деда Данко ју је лично написао за своју мезимицу која живи у Новом Београду.

- У књизи има више од 70 песама и нису све посвећене Маши, али су везане за њу. И, корице су у падежима: Маша, Маши, с Машом... То су, дакле, песме, настале у тренутку и нису мењане, осим ако се била поткрала нека грешка. Иначе, ово дело се не продаје, може само да се поклања - истиче Николић.

Од прве песме под насловом "Башта моје бака Вукице", преко стихова нанизаних лично за Машу, књига за унуку у себи носи и својеврсни споменар њених успомена, проживљених код деке и баке у Зајечару. Много тога се односи и на новобеоградску школу коју похађа, а поводом разговора са деком су настали стихови насловљени са "Маша, деда и скајп". Тако сазнајемо да се деда и унука "испричаше нашироко, ал не могаше деда да је пољуби у лево око"...

- Ово је моја прва књига, иако имам више од хиљаду разноразних писанија. Одавно се спремам да објавим "Растурена дела", зато што сви публикују она сабрана. Иначе, половину мог опуса чине љубавне песме, а ту су и шаљиви, недефинисани, па и стихови о мом Рсовцу, на четворомеђи између Ниша, Сокобање, Сврљига и Алексинца. То је село које се кроз векове "курвало", па у свакој општини било помало - смеје се професор Данко, и каже да му књижевна каријера тек предстоји, иако је на прагу осме деценије.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)