ВРШАЧКЕ ОРГУЉЕ ЧЕКАЈУ ОБНОВУ: Градитељи из Будимпеште обећали да ће инструмент бесплатно очистити од прашине (ФОТО)

Ј. Ј. Баљак

29. 10. 2020. у 22:08

ВРШАЧКЕ ОРГУЉЕ ЧЕКАЈУ ОБНОВУ: Градитељи из Будимпеште обећали да ће инструмент бесплатно очистити од прашине (ФОТО)

Фото: Ј. Ј. Баљак

ОРГУЉАМА у римокатоличкој цркви Светог Герхарда у Вршцу, које представљају значајан део историјског и културног наслеђа тог града, потребна је озбиљна реконстуркција, јер су годинама у јако лошем стању.

Према најавама младог жупника Алена Палатинуша, један део тих захтевних радова требало би да буде урађен чим епидемиолошка ситуација то буде дозволила, с обзиром на то да су градитељи оргуља из Будимпеште обећали да ће их очистити од прашине и наштимовати, и то – бесплатно.

Фото: Ј. Ј. Баљак

- У цркви код Исусоваца у Будимпешти постоје оргуље, које је, баш као наше, направила чувена породица Вегенштајн из Темишвара. Због жеље да их врате у првобитно стање, јер су више пута биле преправљане, мајстори из Мађарске су прошле године били код нас, да виде како изгледају оригиналне Вегенштајнове оргуље и да по том узору ураде корекције. Тада су обећали да ће, када заврше ту реконструкцију, доћи код нас – објашњава жупник за „Новости“.

Током ове године оргуље у мађарској цркви су обновљене. Тим поводом приређена је и свечаност, на којој је од добровољних прилога верника прикупљен новац да десеторо мајстора дође у Вршац и одржи дато обећање, али их је у томе спречила ситуација са корона вирусом.

Фото: Ј. Ј. Баљак

- Кад год буду дошли, биће добродошли, јер сами нисмо у ситуацији да средимо наше оргуље, које су највеће у Банату. Имају 2.810 цеви и 34 регистра, од којих, нажалост, половина не ради – додаје жупник.

Имају, каже, понуду и мајстора из мађарског Печуја да им за 120.000 евра ураде комплетну рестаурацију овог грациозног инструмента, али мала вршачка жупа није у могућности да прикупи тај новац. Зато с нестрпљењем очекују своје пријатеље, јер ће чишћењем од прашине и штимовањем жица бити урађено пола посла.

Вршачке оргуље су, иначе, саградили Карл и Липот Вегенштајн из Темишвара 1913. године. Двомануелне су и дају непоновљиво снажан и упечатљив звук приликом редовних миса, које се одржавају у цркви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)