САФЕТ ЧУВА ЗАНАТ ОД ЗАБОРАВА: Плетењем корпи издржава своју породицу

Ј.С.

26. 10. 2020. у 19:39

САФЕТ ЧУВА ЗАНАТ ОД ЗАБОРАВА: Плетењем корпи издржава своју породицу

Фото: С. Ташић

Још у детињству Сафет Демировић (45) из села Лепеница код Владичиног Хана, је научио да плете корпе од прућа.

Није ни слутио у раној младости када је због ратних околности напустио Сарајево да ће тим занатом који полако изумире, и који је научио од својих предака, хранити породицу.

Корпе плете од врбовог прућа, које сакупља поред Јужне Мораве. Каже да неке гранчице суши, неке не, али да његове корпе сви препознају по квалитету.

Продајем корпе по селима и градовима на југу Србије, са повременом надницом успем да исхраним породицу. Људима је занимљиво да неко још увек ручно израђује корпе, па има купаца – прича Сафет.

Што се тиче самог начина израде, он прича да је све ствар вештине и праксе. Он рецимо малу корпу од љуштених гранчица успе да саплете за сат времена, док му за корпу кошару треба мало више времена. Мале корпе стају 500 динара, док веће коштају 1500.

Неко купује због потреба, увек у кући треба нека корпа, неко за украс, неко да чува животиње у њима. Мени није битно за шта их људи корист. Има посла, не као раније, али се ипак прода по нешто – прича овај скромни човек.

Ипак, не крије да када продаје на селу, често уместо новца добије храну. Не прави питање, важно је да успе да добије награду за свој рад, јер он ионако ради да би своју породицу прехранио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)