УЗ ПЧЕЛИЦЕ СЕ ЛАКШЕ УЧИ: Суботички васпитачи упознали колеге из Словеније и Бугарске са новим изумом

Ј. Л.

27. 10. 2020. у 07:38

УЗ ПЧЕЛИЦЕ СЕ ЛАКШЕ УЧИ: Суботички васпитачи упознали колеге из Словеније и Бугарске са новим изумом

Девојчице показују како ради "бибот" / Фото Ј. Л.

ВАСПИТАЧИ Предшколске установе "Наша радост" колегама из Словеније и Бугарске представили су "бибота" и "блубота", савремена средства у васпитно-образовном раду. Реч је о роботима у облику пчелице, са дугмићима, који је изгледом и карактеристикама прилагођени деци предшколског узраста, и представљају помагало за почетак учења управљања, контроле, логичког решавања проблема и програмирања.

Роботи "бибот" и "блубот" користе се за развијање рачунарског размишљања код деце и унапређење дигиталних компетенција.

- Они код деце развијају критичко размишљање, логичко мишљење, сарадњу, комуникацију и веома су погодни за васпитни рад. Погодни су за усвајање математичко-логичких појмова, језичких компетенција и у другим пољима, а уз помоћ "бибота" можемо чак и да препричамо бајке - објашњава Дина Ђоровић, васпитачица у вртићу "Шумице". - "Биботи" се препоручују од треће године, а сада су уведени нови уџбеници "Дигитални свет" у којима се такође налазе.

Васпитачи из Словеније и Бугарске су се у Суботици први пут срели са овом врстом робота у, а после радионица са суботичким малишанима, ново знање пренеће у своје вртиће.

- Ово је за нашу праксу веома значајно јер размењујемо методе и педагошке начине и тако обогаћујемо свој рад. Нисмо знали за "биботе", то је нешто ново за нас и оно што смо научили показаћемо у вртићима - каже Ксенија Улага из Словеније, из Добрне, у близини Љубљане.

ИГРА КРОЗ ПРИЧУ

"Бибот" не само да изгледа као пчелица већ је исто тако и паметан. Извршава све задатке које му малишани задају, а уз игру деца и много тога науче.

- Играмо се тако што причамо причу. Онда "пчелица" мора то да уради. Имамо стрелице за напред и назад, за окретање... - објашњава петогодишња Лејла Елмати, која похађа вртић "Шумице".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)