СПРЕМАЈУ УЖИНУ ЗА СИРОМАШНЕ ЂАКЕ: Породица Смердов из Вршца обезбеђује оброке за социјално угрожене школарце

Ј. Ј. БАЉАК

26. 10. 2020. у 07:26

СПРЕМАЈУ УЖИНУ ЗА СИРОМАШНЕ ЂАКЕ: Породица Смердов из Вршца обезбеђује оброке за социјално угрожене школарце

Александар и Данило Смердов

ПОРОДИЦА Смердов из Вршца, која има објекат за продају брзе хране у оквиру Школског центра "Никола Тесла", већ две године дели бесплатну ужину социјално угроженим ђацима. Ову јединствену хуманитарну акцију започели су скромно, са троје средњошколаца, а данас је, захваљујући све већем броју донатора, свакодневни оброк обезбеђен за чак 70 ученика!

На овај хумани чин Смердове је подстакла чињеница да су поједини ђаци вршачке Пољопривредне школе, у којој су и започели свој породични бизнис, током наставе колабирали од глади, због чега је Хитна помоћ више пута интервенисала.

- За мене је то било поражавајуће. И сам сам одрастао у беди, знам како је то кад немаш, па сам, у складу са тадашњим могућностима, решио да бар за тројицу најсиромашнијих ђака о свом трошку обезбедим ужину до краја школске године - прича нам Данило Смердов, који овај посао ради са сином Александром.

Тада су у разговору са директором школе сазнали да је број социјално угрожене деце много већи, па су решили да акцију прошире. Слали су мејлове на разне адресе, а прва им је подршку дала данска амбасада. Након њихове објаве на друштвеним мрежама, спонзори су почели сами да се јављају.

ПРИЗНАЊЕ

ХУМАНИТАРНА акција породице Смердов заузела је друго место на овогодишњем конкурсу за Виртусову награду за филантропију. Испред њих је био НУРДОР са акцијом "Пружи корак".

- Лане смо укупно поделили 7.500 оброка и толико флашица воде. Реч је о донацији од око милион динара - задовољно истиче Александар. - Тренутно помажемо свих 40 угрожених ученика ШЦ "Никола Тесла", а ових дана смо почели да достављамо ужину и за 30 ђака оближње специјалне школе "Јелена Варјашки". Жеља нам је да на овај начин помогнемо социјално угроженој деци у свим градским школама, што је велики подухват.

Иако у свом пословању осећају последице због тренутне епидемиолошке ситуације, Смердови и даље одвајају новац од својих плата за ову акцију. И све раде транспарентно. Сваког месеца достављају списак донатора директору школе, који ђацима са списка локалног Центра за социјални рад дели бонове.

- Са тим боновима могу да узму исту ужину, коју једу и остала деца. Није реч о мање квалитетној храни - наглашава Александар.

УЈЕДИЊУЈУ ТРИ ВЕРЕ

ЈЕДАН од највећих донатора ове акције је Српска православна црква, а своје прилоге даје и вршачка Римокатоличка црква. Смердови су у преговорима и са Румунском православном црквом, која, такође, жели да се прикључи.

- Уколико остваримо ту сарадњу, то ће бити први пројекат у Србији око ког су се ујединиле све три цркве - поносно каже Александар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)