ОДАТА ПОШТА ЖЕНАМА ШКОТСКЕ У ВРАЊУ: Хероине лечиле рањене војнике током Првог светског рата

Ј.С.

24. 10. 2020. у 16:17

НА платоу испред Дома здравлја, крај споменика “Жене Шкотске” данас је одата је почаст херонима које су лечиле рањене војнике и овдашње становништво током Првог светског рата. Овом приликом, градоначелник др Слободан Миленковић најпре је подсетио на страхоте и огромна страдања током Великог рата, које нису мимоишле ни Србију.

ОДАТА ПОШТА ЖЕНАМА ШКОТСКЕ У ВРАЊУ: Хероине лечиле рањене војнике током Првог светског рата

Фото: Ј.С.

-    Србија је у овом светском сукобу претрпела несагледиве последице. А њен сироти југ и Врање, били су итекако погођени разарањем. У месецима након Првог светског рата, Град је практично био без лекара. У Врање тада долазе припаднице Болнице шкотских жена или како су их Врањанци звали “Јединица Америка”, предвођене докторком Изабел Емсли Хатон”, рекао је градоначелник.


Храбре жене Шкотске поставиле су темеље здравственог система у Врању. Оне су лечиле  рањенике, повратнике са Солунског фронта и храбро се бориле против епидемија Шпанског грипа, а потом и пегавог тифуса. Једанаест лекара и 40 медицинских сестара, најзаслужнији су за обнову рада врањске Болнице.

Фото: Ј.С.

 


-    Др Изабел Емсли Хатон и њене сараднице памтимо и чувамо као своје. Као једне од наших. Без сумње, оно што су Жене Шкотске учиниле за наше претке, храбре борце са фронта, један је од најсветлијих примера у историји нашег града - додао је градоначелник.

На споменик „Жене Шкотске“ венце су положили  руководоци града, представници војске, Здравственог центра као и делегације борачких организација, и Медицинске школе која носи име др Изабел Емсли Хатон.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)