ЧАС СЕЋАЊА НА ЈУНАКЕ И ЖРТВЕ: У градској кући Обележен Дан ослобођења града у Другом светском рату

З. ГРУМИЋ

24. 10. 2020. у 07:35

ЧАС СЕЋАЊА НА ЈУНАКЕ И ЖРТВЕ: У градској кући Обележен Дан ослобођења града у Другом светском рату

Фото Н. Карлић

ДАН ослобођења Новог Сада од фашистичке окупације, 23. октобар 1944. године, обележен је јуче пригодним манифестацијама, али овога пута прилагођеним примени мера заштите од пандемије.

На свечаности у Градској кући, у присуству мањег броја званица него претходних година, градоначелник Милош Вучевић и председница Скупштине града Јелена Маринковић Радомировић уручили су највиша градска признања.

Октобарску награду за ову годину добили су Клиника за инфективне болести Клиничког центра Војводине, Волонтери и волонтерке Новог Сада и Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, док је Новембарска повеља припала епископу бачком Иринеју Буловићу, Медицинском факултету Универзитета у Новом Саду и Градској библиотеци.

НАГРАДА У ХУМАНИТАРНЕ СВРХЕ

НОВЧАНИ износ награде од 130.000 динара, владика Иринеј ће, како је рекао, проследити добротворној установи Епархије бачке "Владика Платон Атанацковић" за реализацију пројекта Народне кухиње, која ће ускоро почети да ради.

Поздрављајући лауреате и госте, градоначелник Вучевић је подсетио на значај тог важног датума у историји града, када је у Нови Сад дошла слобода, после три и по године ропства и страдања у којима је изгубљено више од 20.000 живота.

Фото Н. Карлић

- Ништа не може да избрише сећање на храброст и огромну жртву коју су ослободиоци Новог Сада поднели за нашу будућност и будућност наше деце. Зато за нас 23. октобар никада неће бити обичан дан - рекао је градоначелник и додао да не постоје околности, попут ових пандемијских, због којих би Новосађани пропустили "час сећања" на јунаке који су пре 76 година за нас освојили слободу.

ВЕНЦИ

ГРАДОНАЧЕЛНИК Милош Вучевић и председница Скупштине града Јелена Маринковић Радoмировић положили су венце на Спомен-гробље у знак сећања на пaле бoрце НОР од 1941. до 1945. гoдинe. Венце су том приликом положили и представници Градског одбора СУБНОР-а, представници Војске Србије и Организације резервних војних старешина Града Новог Сада.

На високим признањима, у име награђених, захвалио је владика Иринеј истичући такође тај узвишени појам слободе која је, како је рекао, у самој основи догађаја по којима су названа додељена градска признања.

- У основи тих октобарских и новембарских догађаја централно место заузимају слобода и борба нашег народа за ослобођење и јединство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)