ПОЛИТИЧКИ КОНСЕНЗУС У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА: Саша Срдић, председник Скуштине општине Бачка Топола, за "Новости"

Ј. ЛЕМАЈИЋ

23. 10. 2020. у 09:15

ПОЛИТИЧКИ КОНСЕНЗУС У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА: Саша Срдић, председник Скуштине општине Бачка Топола, за Новости

Фото Општина Бачка Топола

ИЗА сваког реализованог пројекта стоји прегршт регулатива које морају да се усвоје како би посао уопште био започет, зато не морамо да спомињемо колико је за једну мању, вишенационалну општину као што је Бачка Топола важно да постоји политички консензус за доношење одлука.

- Општину води коалиција коју чине Савез војвођанских Мађара и Српска напредна странка. Поносимо се чињеницом да смо сви окупљени око једног циља, а то је реализација капиталних инвестиција - истиче Саша Срдић, председник Скупштине општине Бачка Топола. - Мало је општина наше величине у Србији које су имале толико јавних набавки у протеклих неколико година. У овом мандату имамо континуитет у односу на претходни, што је јако битно и верујем да ћемо успети да завршимо све што смо почели. Без обзира на то ко је предлагач, којој странци припадамо, подржава се све што је важно за бољи живот грађана. Живимо у међусобној толеранцији и поштовању и то се огледа на сваком кораку.

Тако се тренутно граде базени у Бајши и Старој Моравици, културни дом у Новом Орахову, Томиславци су добили тениски терен каквим може да се поноси и неки велики град, у Његошеву је реконструисан спортски терен, обнављају се сеоске амбуланте и вртићи, планира се обнова терена у Карађорђеву...

- Желимо да задржимо људе и у општини и на селима. Као локална самоуправа не можемо да отварамо радна места, али можемо да припремимо добар привредни амбијент, добре услове за привлачење инвестиција и запошљавање људи - додаје наш саговорник.

- Наша индустријска зона је једна од првих у Војводини, али дуго није била у функцији. У протеклих неколико година у њу је уложено више од 250 милиона динара, захваљујући помоћи републичке и покрајинске владе. Из републичког буџета издвојено је око 80 милиона динара за изградњу "источне" обилазница која спаја ауто-пут и индустријски парк, док је из покрајинског буџета уложено 60 милиона динара за унутрашње саобраћајнице и инфраструктурно опремање. И локална самоуправа је уложила 50 милиона динара тако да је Индустријска зона сада комплетно опремљена.

ОПШТИНА СА 23 НАСЕЉА

По последњем попису општина Бачка Топола има око 35.000 становника, у шта спадају град и 23 села.

- Битно је да подигнемо квалитет живота на селима, није довољно само их инфраструктурно опремити, већ људима треба дати и садржаје како би остали и стварали породице - каже Срдић. - Трудимо се да учинимо све да села живе.

Нова индустријска зона се простире на 32 хектара подељена на 17 парцела, од којих је шест већ продато.

- У зони тренутно послују три компаније - домаћа "Мидмас", и мађарска "Ките" из области агро-индустрије, која се бави пољомеханизацијом (заступник је светски познате фирме "ЏонДир"), семенском робом и заштитом биља, и немачки "Поткер", који се бави производњом металних делова намештаја. Завршен је погон млекаре. Корона је одложила почетак радова на изграњи фабрике сухомеснатих производа "Банатски органик МВ", а у преговорима смо и са страним улагачима - најављује Срдић.
У индустријској зони Југ послују АИК "Бачка Топола", кафилерија "Жибел", Индустрија меса "Топола" и "Перутнина-Птуј", док су у старој зони француски "Лор", фабрика бицикала "Каприоло", штампарија "Компарт", "Термовент - Ливница челика"...
- Покушавамо да се вратимо на место некадашњег индустријског центра, имамо идеалну позицију и то треба да искористимо - поручује Срдић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)