СЕНЗОРИ ВИДЕ ПЕШАКА НА ЗЕБРИ : У плану постављање нове саобраћајне сигнализације на 25 локација

Љ. П.

21. 10. 2020. у 07:55

СЕНЗОРИ ВИДЕ ПЕШАКА НА ЗЕБРИ : У плану постављање нове саобраћајне сигнализације на 25 локација

Фото Танјуг

ДА би се на подручју града унапредила и побољшала безбедност учесника у саобраћају, планирано је да се на 25 локација у Новом Саду уради адаптација јавног осветљења и постави опрема на пешачким прелазима, која подразумева нову опрему за сигнализацију и осветљење "зебри".

Тачне локације ће бити одређене пројектом, у зависности од опреме коју извођач понуди, као и стања саобраћајних површина, односно коловоза.

Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције је расписала тендер за овај посао чији је циљ повећање безбедности саобраћаја на пешачким прелазима првенствено оним правцима ка школама. Биће постављени, како се наводи у документацији, два изменљива саобраћајна знака са жутим лед трептачима, сензорима (детекторима) кретања пешака и лед маркерима у коловозу.

- На пет локација ће се поставити по две светиљке - наводи се даље у документацији на сајту Управе за грађевинско земљиште и инвестиције. - Укупно се планира набавка 64 знака, 252 лед маркера и десет светиљки које ће као извор напајања користити соларне панеле.

Сврха нове опреме је додатно упозорење возачима на присуство пешака у зони прелаза, а систем ће на основу сензора детектовати присуство пешака и паљењем жутог трептача и лед маркера у коловозу, упозоравати возаче да наилазе на пешачки прелаз.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)