УЗ ПОДРШКУ ГРАДА СНАЖНИЈЕ И СЕЛО: Градоначелник посетио Мају Ђуровку, младу пољопривредницу у Кисачу

З. ГРУМИЋ

20. 10. 2020. у 21:05

УЗ ПОДРШКУ ГРАДА СНАЖНИЈЕ И СЕЛО: Градоначелник посетио Мају Ђуровку, младу пољопривредницу у Кисачу

Фото Н. Карлић

ПОДРШКА Града Новог Сада и Републике Србије подстиче младе да остану на селу и да се баве пољопривредом, истиче Маја Ђуровка, дипломирани психолог и млада пољопривредница из Кисача која, заједно са својим партнером, производи јабуке у савременом воћњаку површине 2,5 хектара.

Маја је, у име свог малог пољопривредног газдинства, конкурисала за финансијска средства у оквиру одговарајућег градског програма подршке младим пољопривредницима и добила мало више од милион динара за куповину тракторске приколице од десет тона, мање "композиције" за превоз воћних палета и пумпе за наводњавање капацитета четири хектара.

КАНАЛИЗАЦИЈА

У БУЏЕТУ Новог Сада за 2021. годину биће предвиђена изградња прве фазе канализације у Кисачу.

- Мислим да ће то бити додатна подршка мештанима овог дивног насеља - рекао је градоначелник Вучевић.

- Захваљујући великој помоћи и подршци града, већ у овој сезони смо искористили нашу нову приколицу да убрзамо и олакшамо процес производње - изјавила је Маја и захвалила Граду и градоначелнику Милошу Вучевићу, који је са својим сарадницима посетио успешно пољопривредно газдинство породице Ђуровка.

Вучевић је оценио да је дата подршка веома битна за ово домаћинство у Кисачу, које заснива производњу на укупно осам хектара.

МЕХАНИЗАЦИЈА На Мајином газдинству, Фото Н. Карлић

- Маја је са својим партнером и породицом почела интензивније улагање у воћарство. Она редовно прати наше конкурсе и након успешног аплицирања, добила је овог пута нешто више од милион динара субвенције. Желимо јој много успеха и да настави да се јавља и на друге конкурсе - поручио је градоначелник и додао да је Маја прави представник вредног и марљивог народа у Кисачу, уређеном и лепом месту у којем сложно живе углавном Словаци и Срби.

ПОДСТИЦАЈИ ЗА 25 ГАЗДИНСТАВА

ОВЕ године је 25 младих пољопривредника на подручју Новог Сада добило укупно 23 милиона динара, односно 90 одсто од вредности опреме и механизације за коју су поднели пријаве.

- Наставићемо подршку пољопривреди а планирамо и нове видове, будући да је донет Правилник о преради сировине на газдинствима - истакао је Милорад Радојевић, члан Градског већа.

Млада пољопривредница Маја каже за "Новости" да су она и њен партнер Синиша Грбић заједнички одлучили да напреве тај "искорак ка воћарству" и додаје да им је изградња хладњаче за воће следећа већа инвестиција у њиховим плановима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)