КЛАВИР ЈОШ ЧЕКА ПРЕСУДУ: Одложено рочиште у поступку против младог пијанисте из Ниша

Бета

19. 10. 2020. у 15:45

У Прекршајном суду у Нишу данас је одложено рочиште у поступку који се води против пијанисте Владимира Аћимовића (18), због пријаве да је вежбањем на клавиру реметио јавни ред и мир у згради у којој живи и вежба.

КЛАВИР ЈОШ ЧЕКА ПРЕСУДУ: Одложено рочиште у поступку против младог пијанисте из Ниша

Фото: Ј. Ћосин

Председник Прекршајног суда у Нишу Мишел Марковић рекао је за агенцију Бета да је рочиште одложено за 9. децембар јер је Аћимовић данас био спречен да дође.

- Његов бранилац и човек који је поднео пријаву данас су се јавили Прекршајном суду, али је младић тренутно у Лихтенштајну, тако да је рочиште одложено - изјавио је Марковић.

Он је казао да би на следећем рочишту требало да буде саслушан сусед који је поднео пријаву, након чега ће судија одлучити да ли ће бити предузете још неке радње или ће поступак бити завршен.

Студент треће године Факултета музичке уметности у Београду и Конзерваторијума у Грацу, Владимир Аћимовић већ је саслушан пред Прекршајним судом, на рочишту које је одржано августа, када је о томе обавестио медије и председника Србије Александра Вучића, Министарство културе и Министарство просвете.

Навео је да је освајач награда на домаћим и међународним такмичењима, награде фондације "Арт Линк" за најперспективнијег уметника у Србији 2019. године и стипендиста Фонда Министарства просвете за младе таленте.

Аћимовић је агенцији Бета рекао да због вежбања клавира у свом стану на Булевару Немањића у Нишу, има још од своје 14-те године проблем с једним комшијом, док остали станари немају ништа против што вежба у свом стану и има њихову писану сагласност.

- Од тада до данас ме је комшија више десетина пута пријављивао полицији и комуналној полицији, иако сам се строго придржавао кућног реда и никада нисам свирао на клавиру у време које је предвиђено за одмор станара - истакао је Аћимовић.

- Мени то није забава, већ посао. Уколико би ми забранили да вежбам, одузели би ми право на рад, учење и егзистенцију. Проблем је што у школама и на факултетима немамо простора за вежбање. Једина могућност за вежбање је у оквиру сопственог дома - рекао је Аћимовић.

Комшија Аћимовића је медијима казао да је његова породица годинама толерисала буку клавира, иако им је сметала јер се они као математичари баве научним радом. ;

Комшија који није желео да његово име буде објављављено, рекао је да је проблем настао када је Аћимовић почео да вежба на новом, полуконцертном клавиру који је бучан и који је за велике дворане, а не за стан.

- Неко ће помислити да не подржавамо уметност, али то није тачно. Наше је право да живимо у миру. Нудили смо им финансијску помоћ да изолују просторију у којој свира. У згради постоје и празне заједничке просторије, али комшија је све то одбио - рекао је о пијанисти Нишлија који је поднео пријаву.

По његовим речима, Аћимовић није од Факултета уметности и Музичке школе ни затражио простор за вежбање.

После саслушања сведока пред Прекршајним судом у Нишу и мерења буке коју производи свирањем класичне музике у свом стану, млади пијаниста може бити ослобођен, може му се изрећи опомена или новчана казна од 5.000 до 30.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)