ГОДИШЊЕ СПРЕМЕ 150.000 ОБРОКА И у време короне Народна кухиња у Краљеву брине о најсиромашнијима

Г. Ћировић

19. 10. 2020. у 13:50

ЗАХВАЉУЈУЋИ канцеларији Црвеног крста, Влади Србије, локалној самоуправи, овдашњим привредницима и другим донаторима, за разлику од бројних градова широм Србије, Народна кухиња у Краљеву упркос повременим проблемима и тешким периодима, пуних 18 година није престајала да ради обезбеђујући оброке за најсиромашније Краљевчане.

ГОДИШЊЕ СПРЕМЕ 150.000 ОБРОКА И у време короне Народна кухиња у Краљеву брине о најсиромашнијима

Фото: Г. Шљивић

Тако је било и у време земљотреса, поларне зиме и незапамћених поплава које су само током минуле деценије задесиле краљевачки крај. А, тако је и сада, у време светске пандемије корона вирусом.


У краљевачкој Народној кухињи годишње се припреми више од 150.000 оброка, а услуге такозваног народног казана свакодневно користи 600 најсиромашнијих мештана града на Ибру и околине.

- Осим тога, на листи чекања имамо још 30 социјално угрожених суграђана, али и њима покушавамо да обезбедимо дневни топли оброк од хране и намирница који преостану, односно ако неко од редовних корисника не преузме своје следовање – каже Рајко Крејовић, координатор Народне кухиње у Краљеву.

Према његовим речима, такозвани народни казан функционише стабилно, набављене су довољне количине основних животних намирница за припрему оброка у народном периоду. Наравно, нови донатори су увек неопходни и добродошли.

- И током овог месеца обезбедили смо и поделили пакете са најосновнијим намирницама за најугроженија, углавном старачка домаћинства на сеоском подручју – додаје Крејовић.
Корисници услуга Народне кухиње немају замерке на квалитет оброка које добијају, јер им је често то једино топло јело које поједу током недеље.

- Пет дана седмично добијамо кувано јело и хлеб и то нам много значи. Имам четворо деце, од којих је троје школског узраста, једини извор прихода ми је социјална помоћ и ово је једини начин да се сви заједно некако прехранимо – каже Душанка Марковић. - Услугу Народне кухиње користим око пет година и могу само да кажем једно велико хвала за све што раде за нас сиромашне. Док су добри људи ту, нећемо остати гладни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)