ВЕСЕЛИН ЖИВЕО 130 ГОДИНА! Речи на споменику у српском селу остављају пролазнике у неверици (ФОТО)

З. Глигоријевић

15. 10. 2020. у 17:09

МЕШТАНИ планинских села у Србији одвајкада су били бритког ума и језика, склони пошалицама и прилично дуговечни.

ВЕСЕЛИН ЖИВЕО 130 ГОДИНА! Речи на споменику у српском селу остављају пролазнике у неверици (ФОТО)

Фото: З. Глигоријевић

Горштаци, који не би опстали да се нису навикли на сурове животне услове. У Доброселици код Рековца пронашли смо надгробни споменик Веселина Илића на коме пише „поживе 130 година, преста 5. априла 1845. године“.

- Не знам да ли је легенда или збиља, тек, старији су ми причали да је тај човек дошао из Ибарског Колашина на белом коњу и да је био сав крвав. Скривао се у нашем селу, у коме се и оженио. Био је висок 2 метра и 80 сантиметара! То потврђује величина његовог гробног места. Многи су овде доживели деведесету годину, а сада нема ко да живи – вели Стојадин Живковић Цоја (61).

Фото: З. Глигоријевић

Он и његов брат Миладин (67) једини су становници засеока Осредак села Доброселице, које је једнако, по 25 километара, удаљено од Крагујевца, Краљева и Јагодине, кроз које аутобус никада није прошао, јер је неприступачно за сва осим за теренска возила.

Стојадин је радио у крагујевачкој „Застави“, а у село се 1999. године да би бринуо о болесном брату. Иако је и сам болестан, јер је оперисао карцином грла, због чега прича отежано, Стојадин је веома врцав на језику, пун оптимизна и увек спреман да се нашали. 

Фото: З. Глигоријевић

Још један раритет је машина за вршидбу и стругање, која је у његовој породици седамдесетак година. Његов деда Велимир набавио ју је у Војводини по завршетку Другог светског рата. Стојадин је зове шлитерица, јер је реч о немачкој машини, коју је произвела фабрика Антон Шлитер из Минхена, основана 1898. године.

Фото: З. Глигоријевић

- Машину је до 1989. године користио мој стриц. Мени сада служи као постоље за српску заставу. Тек да се зна ко је победио – шали се Стојадин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)