НАУЧНИ СКУП У ЛЕСКОВЦУ: Културно-историјска баштина југа Србије

И. М.

15. 10. 2020. у 14:44

ДВОДНЕВНИ бијенални научни скуп „Културно-историјска баштина југа Србије“ који се, у четвртак и петак, по 18. пут одржава у лесковачком Народном музеју и овога пута доноси презентације стручних радова и резултате истраживања, проучавања и научну валоризацију културно-историјске баштине Лесковца и његове околине.

НАУЧНИ СКУП У ЛЕСКОВЦУ: Културно-историјска баштина југа Србије

Фото: И.Митић

На њему се промовише и 60. свеска „Лесковачког зборника“ са којом је овај часопис стекао статус од националног значаја. У његовим свескама се редовно објављују сва научна саопштења, резултати научних истраживања и стручни радови са скупа еминентних историчара, музеолога и културолога. Тако научни скуп и „Лесковачки зборник“ у синергији врше своју културну и научну мисију у овом делу Србије.

Као мултидисциплинарни часопис „Лесковачки зборник“ посвећен је проучавању тема од највећег значаја за лесковачки крај и југ Србије. Његов утицај се огледа и у 60 година континуираног излажења.

Када се појавио био је први часопис који издаје неки музеј ван Београда. „Лесковачки зборник“ је дао огроман допринос научном сагледавању живота Лесковца и његове шире околине. Према оценама струке, он је све време успевао да буде научан, информативан, аналитичан и актуелан.

Организатори научног скупа су Народни музеј у Лесковцу, Институт за савремену историју из Београда и нишки огранак Српске академије наука и уметности.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)