НАПРАВИО САВРШЕНУ МАШИНУ ЗА КОРЕ: Зоран Копања (59) је добитник највиших признања за проналазаштво

С. БАЈИЋ

14. 10. 2020. у 08:52

НАПРАВИО САВРШЕНУ МАШИНУ ЗА КОРЕ: Зоран Копања (59)  је  добитник највиших признања за проналазаштво

Зоран Копања и његова машина / Фото С. Бајић

ЗА конструкцију машине, јединствене на свету, која производи коре за питу и гибаницу "брже, боље, квалитетније" и много, много исплативије него била која друга на планети, Новосађанин Зоран Копања (59), машински инжењер, награђен је златним одличјима Савеза проналазача Србије и Светске организације за интелектуалну својину.

Стручњак и иноватор са епитетом "проналазач године" не крије да му врхунско признање прија, не само због потврде његовог рада већ и због чињенице да, како каже, отвара пут за будуће подухвате и даје смисао да се иде даље.

- Истина је, на свету целом не постоји таква машина - каже, за "Новости", Копања. - То је аутоматизована линија за коре за питу чији је сваки део контролисан и 100 одсто искоришћен. Радим их у две верзије, оне које производе 120 килограма на час и оне које производе дупло више. Могу да раде на гас или на струју и до сада сам их направио 56 за купце у нашој земљи, Немачкој, Русији, Словенији, БиХ, Хрватској. Једна је недавно отишла у САД и одмах су стигле још две поруџбине "преко велике баре".

Све је почело 2006. када су Копањи, који се тада бавио производњом управо кора за пите, пријатељи и сарадници предложили да иновира машину.

- Искрен да будем, мука ме натерала. Када сам купио машину, опслуживало ју је седам радника а зарада је била минимална. Циљ је био смањити број радне снаге и потрошњу струје а повећати производњу.

И ДОДАЦИ

ЗОРАН Копања, вредни машински инжењер, ускоро ће своју "златну машину" допунити са још два додатка.

- Идејно решење машина за мешање и паковање, као саставних делова линије за производњу кора за пите је готово. Преостало је да најпре заштитим патент и да кренемо у производњу - каже Копања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

aleksa

14.10.2020. 09:29

ja sam zanatlija ,proizvodnja kora od 1984.god. .ta masina postoji i pre 2006.godine.nista novo on je mozda uradio prpravke i prijavio patent a kvalitet kora nikakav.tzv masinske kore .zilave i nikad ne mogu da budu kao rucno pravljene.na pakovanju pise da su i za baklave ali nije tacno .za baklave se koriste tzv Tanke kore koe nisu pecene nego susene a ova masina ih nikada ne moze napraviti.one se suse na platnu i baklave i pite budu ukusnije .to znaju one starije generacije i ima ih samo u par radionica u Beogradu.ne pravite senzaciju nego proverite kvalitet kora koje proizvodi.koje testo je bolje rucno meseno ili masinsko.zasto se pizza pravi samo rucno.

Niko

14.10.2020. 11:58

Tacno o tome je i rec, radilo je 7 radnika a sada jedan, znaci jedna porodica ce imati za hleb a njih 6 nece... Nema sta svaka cast... Bolje da si izmislii masinu kojoj treba 10 radnika... Znaci 10 porodica... Ali sta zna inzinjer... Gleda da firma zaradi sto vise sa sto manje ljudi