СРПСКО БЛАГО РОДИЛО БОГАТО: Општина Угљевик поделила бесплатно пола милиона садница шљиве

В. Митрић

13. 10. 2020. у 19:54

ИЗ ОПШТИНЕ Угљевик се, сваке године, извезе на руско и западноевропско тржиште више од 2500 тона шљиве, чија производња доживљава, у подмајевичком крају, неку врсту ренесансе. У извозу тог воћа немају премца у Републици Српској.

СРПСКО БЛАГО РОДИЛО БОГАТО: Општина Угљевик поделила бесплатно пола милиона садница шљиве

Фото: В. Митрић

Томе је, без сумње, допринела значајно локална власт, која је, овдашњим домаћинима, поделила бесплатно око пола милиона садница. Стари шљивици су замењени новим, па, сада, како каже начелник ове општине, сорте попут „чачанке“ пре рађају под Мајевицом, него у својој, матичној Шумадији. Локална власт, како каже, није делила само саднице, већ је организовала мноштво научних скупова, „па је наука ушља у овдашње воћњаке и резултати злата злата нису изостали“. Кроз разне сајамске организације, општина Угљевик, напомиње Перић, „афирмише ову прозводњу, која је у сталној и непрекидној узлазној линији“.

Фото: В. Митрић

- По довитљивости да направе добру ракију од шљиве, популарно названу давно „мученица“, али и слатко, џем, пекмез, да ваљано осуше шљиву, исказивала су се, вазда, српска домаћинства.Још, ако у сталаже ставе, па пред госте изнесу добар мед, који су донеле пчеле на испашама у готово нетакнутој природи, онда су српски домаћини оцењивани највишим оценама -прича Перић.

- А, како је тад било тако је и сада.Кућа која зна да користи шљиву, најчувеније наше воће, на разне начине и да сваки од њих буде леп на свој начин и  користан је кућа берићета.Онда је, код тих домаћина, све на свом месту и у њиви, у  башти, и  у шталу, и у тору, и у обору,  и у живинарнику, и у сушари.

Сува шљива је, без дилеме, по речима нашег саговорника, „не само наш најстарији, већ и дуго најпрофитабилнији извозни производ, која је, вазда, оно што се данас зове бренд, а ја бих рекао производ над прозводима у српским шљивицима,  о којима су и песме опеване, од  оних о љубави према завичају, родној груди, својим најмилијим, вољеној особи...“.

Фото: В. Митрић

- Ми Срби смо, вековима, у шљивицима, онако лепим уређеним, дотераним како нашем роду доликује. Свечани! Кад видим, данас, наше шљивике у угљевичким селима, па и оно што овдашњи воћари изнесу на сајам,  јако сам охрабрен, јер то сведочи да није одзвонило к пољопривреди.Срећан сам сам што у нашем крају нема неуређеног земљишта, што су људи вредни, умешни и упорни да очувају своја родна огњишта као наши преци, који су живели у неупоредиво лошијим условима. Зато уређујемо непрестано наша села и зато  се радујемо кад чујемо кад, из душе, наши земљорадници запевају песме, попут оне популарне : „Накривићу капу, родила ми њива…“ - каже Перић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)