ОДНЕЛИ И ШЛЕМ СТАР ВИШЕ ОД 100 ГОДИНА: Крадљивци похарали просторије Добровољног ватрогасног друштва у Петроварадину

Љ. П.

14. 10. 2020. у 07:23

ПРОСТОРИЈЕ Добровољног ватрогасног друштва у Петроварадину нашле су се на мети крадљиваца који су у ноћи између 11. и 12. октобра провалили у објекат у Улици Павла Јуришића Штурма 2 и однели вредну опрему, али и друге ствари, можда мале материјалне, али за ватрогасну професију знатне вредности.

ОДНЕЛИ И ШЛЕМ СТАР ВИШЕ ОД 100 ГОДИНА: Крадљивци похарали просторије Добровољног ватрогасног друштва у Петроварадину

Провала је пријављена полицији

Нестали су шлем стар више од века, коришћен за време Аустроугарске, опасач и секирица, од непроцењивог значаја.

Ове ствари за ватрогасце из Петроварадина имају и сентименталну вредност, јер када премине неко од чланова друштва, колеге ватрогасци га на вечни починак испраћају уз тај шлем, секирицу и ватрогасни опасач.

Револтиран срамним чином Игор Сић, председник ДВД у Петроварадину, вели да су крадљивци однели два нова изолациона апарата вредна више од 350.000 динара, а који ватрогасцима пуно значе приликом интервенција за улазак у задимљене просторије.

- Годинама смо желели да имамо ове апарате, и сада када смо их коначно набавили, украдени су - каже Сић, додајући да су новчано ови апарати највреднији. - Нестале су и две нове, нераспаковане јакне, пар професионалних ватрогасних рукавица.

Провала и крађа су одмах пријављене полицији која трага за починиоцима, а ватрогасци, добровољци из Петроварадина, претпостављају да су их била двојица. То закључују на основу тога јер су однете две нове ватрогасне јакне. Крађу је први открио домар дошавши у понедељак у просторије ДВД, где је затекао страшан призор.

- Претпостављамо да се све десило између 23 сата у недељу и пре него што је у раним јутарњим сатима наредног дана почела да пада киша - објашњава Сић, додајући да су чланови друштва у недељу око 19 часова напустили просторије Ватрогасног дома. - Провалници су развалили улазна врата, изломили су шарке, тако да се не могу поправити и морамо их заменити новим. У канцеларији су развалили све ормане.

УГРОЖЕНА БЕЗБЕДНОСТ

ДОБРОВОЉНОМ ватрогасном друштву у Петроварадину је овом крађом причињена велика материјална штета, а осим тога што су сада остали без вредне опреме, њихов рад, односно безбедност на терену ће бити угрожена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)