ВЛАДА ИСПУНИО ШТА ЈЕ ОБЕЋАО У Доњој Мутници постављена аутоматска метеоролошка станица

З. Рашић

13. 10. 2020. у 12:10

СЕЛО Доња Мутница код Параћина вероватно је једино у централној Србији које има аутоматску метеоролошку станицу (АМС), па пољопривредници уживо могу да прате временске параметре на интернет страници „ Доња-Мутница.време.ин.рс“.

ВЛАДА ИСПУНИО ШТА ЈЕ ОБЕЋАО У Доњој Мутници постављена аутоматска метеоролошка станица

Фото: З.Р.

Станица је монтирана пре два дана и тиме је пасионирани метеоролог-аматер из тог града, Владимир Дикић, испунио најаву да ће једну од две недавно купљене АМС поставити баш у том селу. Другу ће добити село Стубица, па уз већ постојеће станице у Параћину, једну у самом граду и другу на Карађорђевом брду, овај град ће имати чак четири савремене АМС за праћење временских параметара.


- Последње две станице које сам купио суфинансиране су буџетским средствима Општине јер сам се са удружењем јавио на конкурс за пројекте од јавног интереса. Оне су увозне, америчке производње и професионалне, а поред температуре, влажности и ваздушног притиска, мере још брзину и смер ветра, као и количину падавина, што је посебно важно за пољопривреднике да знају шта да раде у баштама – каже, за „Новости“, Дикић.

Идеја коју намерава да оствари јесте да целу општину Параћин  „покрије“ са укупно 10 до 12 метеоролошких станица, па ће се у сваком тренутку знати где је колико кише пало.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)