БИКОВИ ИЗ СРБИЈЕ МОРЕМ ДО АЗИЈЕ: Кренуо извоз живе стоке из наше земље за Либан, у првом контингенту 1.500 животиња

С. КОСТИЋ

12. 10. 2020. у 06:00

СТОЧАРИ са подручја Мачве, Срема и Бачке оствариће приходе и од извоза живе стоке у Либан, где је први контингент од 1.500 бикова у ову земљу кренуо претходног викенда.

БИКОВИ ИЗ СРБИЈЕ МОРЕМ ДО АЗИЈЕ: Кренуо извоз живе стоке из наше земље за Либан, у првом контингенту 1.500 животиња

Фото В. Н.

Миленко Ђурђевић, власник месне индустрије "Ђурђевић" из Суботишта, у изјави за "Новости" каже да је добро што се појавило и овакво тржиште за сточаре, те да они очекују да ће за десетак дана кренути још један контингент од 1.500 бикова за ову земљу.

Један од фармера који је пре три године кренуо с извозом стоке у Либан је Ђурђевић, који наглашава да је тада била знатно мања квота од 700 комада, а да је она данас више него дуплирана.

- У петак смо натоварили бикове од фармера са подручја Срема, Мачве и Бачке. Са моје фарме је 500 комада, а цена је 250 динара килограм живе ваге. Ми који се бавимо сточарством очекујемо да ће се ово тржиште стабилизовати и да неће бити проблема око даљег пласмана робе - нада се Ђурђевић.

ПРЕКО БАРА

БИКОВИ тежине између 500 и 800 килограма товаре се најпре у камионе, а онда у специјалне бродове у црногорској луци Бар одакле крећу у ову азијску земљу.

Како сматра наш саговорник, у последњих неколико година, говедарство се знатно повећало бар када је реч у Војводини, а повећању това јунади допринеће и недавна одлука Владе Србије да се помогне произвођачима товних јунади интервентним откупом у вредности од два милиона евра.

ТРАНСПОРТ Сточари из Мачве, Срема и Бачке задовољни, Фото В. Н.

- Министарство пољопривреде субвенционише са 20.000 динара по грлу. Наравно свака помоћ државе олакшава положај произвођача јунади у тренутку када је пала потражња. Али што је најважније и отварање новог тржишта, прво смо имали са Кином затим Турском, добро је да се отварају нова - истиче Ђурђевић додајући да има наде за опоравак ове гране.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)