ЗАБРАНА ЈАЧА ОД СЛАДОКУСАЦА: Организатор Фестивала дуван чварака одустао од најављене манифестације у Ваљеву

Б. ПУЗОВИЋ

10. 10. 2020. у 12:42

Фестивал дуван чварака у Ваљеву није одржан данас, иако је његов оснивач Славен Баточанин пре два дана најавио да ће манифестацију организовати упркос забрани због пандемије корона вируса, макар он платио казну или отишао у затвор.

ЗАБРАНА ЈАЧА ОД СЛАДОКУСАЦА: Организатор Фестивала дуван чварака одустао од најављене манифестације у Ваљеву

Са ранијег Фестивала / Фото Б. Пузовић

Баточанин се, међутим, предомислио, јер му је полиција уручила решење санитарне инспекције о забрани скупа.

Уручено му је и обавештење Полицијске управе у Ваљеву, да одржавање скупа “Справљање дуван чварака” није благовремено пријавио. Наиме, у пријави коју је поднео 6. октобра наведено је да је почетак манифестације 10. октобар, а по закону она мора да буде поднета најкасније пет дана пре одржавања скупа.

- Био сам спреман да организујем јубиларни 15. Фестивал дуван чварака по сваку цену, али сам после разговора са месарима ипак одустао од те намере – каже Славен Баточанин. - Нисам хтео да месаре излажем евентуалним непријатностима, да их неко кажњава и хапси. Размишљао сам да на обали Колубаре сам правим чварке, али сам и од тога одустао, јер не желим да ме полиција одатле на силу износи. Одлучио сам да “Чваркијаде” ове године не буде, чак ни са минималним бројем учесника и посетилаца, како не би дошло до заразе, јер знам да би сву кривицу за то на мене свалили.

Баточанин истиче да ће разговарати са градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем о продужетку уговора за подршку локалне самоуправе одржавању ове манифестације која ће, очекује, бити одржана када се епидемиолошка ситуација стабилизује. Нада се да ће то бити ове године, како би јубиларна “Чваркијада” била обележена.

- Надалеко познату и веома популарну “Чваркијаду”, коју сам заштитио као ауторско дело, уступио сам граду, да буде манифестација Ваљева – каже Баточанин. - Према уговору који истиче 11. октобра, град Ваљево ми, као власнику ауторских права, годишње плаћа 400.000 динара. Та права град ми плаћа последње три године.

НАРЕДБА ШТАБА

Град Ваљево је због пандемије корона вируса током ванредне ситуације, која је на снази, забранио одржавање свих манифестација и спортских догађаја, те је због тога локална самоуправа одустала од организације Фестивала дуван чварака. После најаве Славена Баточанина, да ће “Чваркијаду” одржати, Штаб за ванредне ситуације града Ваљева је донео наредбу о одлагању свих манифестација, са нагласком на Фестивал дуван чварака, до повољније епидемиолошке ситуације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)