НЕ ОДМАРА ИАКО ЈЕ ОКТОБАР Владица из шахтова код школе у Врању извукао 15 змија

Novosti online

05. 10. 2020. у 12:35

УКРОТИТЕЉ змија из Владичиног Хана, једини хватач гмизаваца у Србији - Владица Станковић, не одмара ни у октобру.

НЕ ОДМАРА ИАКО ЈЕ ОКТОБАР Владица из шахтова код школе у Врању извукао 15 змија

Фото: Принтскрин

Он је јуче имао једну, а већ јутрос је засукао рукаве и отишао на другу интервенцију, у оквиру које се ни мање, а ни више, завукао у два шахта, и извукао чак 15 степских смукова.

Станковић је интервенисао у Основној школи "Први мај", у месту Вртогуш код Врања.

Како је рекао, из шахта је извукао 15 неотровних змија смукова.

- Реч је о степским смуковима, иначе змијама неотровницама. У сарадњи са комуналном полицијом Врања, извукао сам два велика и 13 малих смукова - рекао је Станковић непосредно пошто је успешно извео ову акцију.

Док је Владица радио свој посао, међу окупљенима, а претпостављамо да су радници школе, збијала се шала ко ће од сад да улази у шахт, и ко више неће да пушта воду.

Након интревенције, он је ђацима ове школе одржао кратко предавање о томе које змије постоје на нашим просторима, какве су по природи, и још једном за наш портал указао колико је значај да се деца информишу о овој теми.


Он је у једном од разговора за наш портал објаснио, иначе, да у Србији постоји 10 врста змија, а да су само три отровнице.

- Остале су безопасне. У свим интервенцијама које сам до сад имао, од 100 одсто, у  2 до 3 одсто су биле отровне. Највећи број су змије које су неотровне и које уопште не угрожавају људе. Страх код људи прави највећи проблем. Отровне су поскок, као највећа отровница и у Европи, такође, имамо и у шарку, али она се налази на 600 метара надморске висине и слабије се налази, и имамо планинског шаргана, али он се налази на Шар планини, и веома ретко се може видети... Све су то заштићене врсте законски, и не би требало да се убијају, јер треба да схватимо  колико је њихов значај у  природи - објаснио је у августу Станковић и додао да све змије које ухвати у урбаној средини враћа у природу.

Станковић је синоћ једну змију извукао из аутомобила Врањанаца. Она им се прво појавила на хауби, а затим се завукла у каросерију возила.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)