ЧУВА ГРБ И УСПОМЕНУ НА ТАСТА: Необична фасада на кући Мирослава Минића (92), у селу код Рековца

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

05. 10. 2020. у 13:45

ЧУВА ГРБ И УСПОМЕНУ НА ТАСТА: Необична фасада на кући Мирослава Минића (92),  у селу код Рековца

Фото З. Глигоријевић

МИРОСЛАВ Минић (92) из села Богалинац власник је једине куће у рековачкој општини на којој се налази грб Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца - давно постављен да пркоси тадашњој комунистичкој власти.

Зграда је, сазнајемо, припадала његовом покојном тасту Константину који је из љубави према краљу Петру Првом Карађорђевићу, у чијој Гарди је служио војни рок, на кући хтео да има симбол тог времена.

- Сведочио ми је о томе да је 1946, по наређењу главног комунисте у селу, морао малтером да премаже грб. И, тако је било све до пре двадесетак година, када сам ја одлучио да му улепшам последње дане живота, па сам стрпљиво скидао део по део и "открио" грб - поносно вели Минић, и наглашава да ни његов отац није волео комунисте, па је због њега пристао да се демобилише, иако је био догурао до капетана прве класе у некадашњој ПВО.

Минић Сада и као официр, Фото З. Глигоријевић

Каже, то му се годинама "обијало о главу", јер су га редовно звали на све могуће војне вежбе, чак и оне од по два месеца, а четири године је провео и на радној акцији као командир бригаде, па се пита како је све то трпела његова супруга Марице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)