ОБОГАЋЕН ФОНД ГРАДСКОГ МУЗЕЈА У СОМБОРУ: Сећање на научника Мирка Сотина

Ј. Б.

02. 10. 2020. у 11:12

ИСТОРИЈСКО одељење Градског музе у Сомбору примило је поклон Планинке Сотин из Сомбора, удовице знаменитог сомборског агронома, научног и друштвеног радника друге половине 20. века.

ОБОГАЋЕН ФОНД ГРАДСКОГ МУЗЕЈА У СОМБОРУ: Сећање на научника Мирка Сотина

Фото: Ј. Бекић

Планинка Сотин је поклонила Музеју 36 предмета везаних за научни и друштвени ангажман свог покјног супруга, чије је деловање на пољу развоју пољопривреде у Војводини довело до унапређења процеса производње сунцокрета, кукуруза и пшенице на војвођанским пољима.

Магистар Мирко Сотин је рођен у Сомбору 1940.годин. Радни век је започео у ЗЗ „Стапар“, а наставио у Пољопривредној станици „Агроинститут“ у Сомбору, која под његовим руковођењем израста у значајну институцију у области пољопривреде.За Витеза пољопривреде проглашен је 2003.

О суноцокрету,овај стручњак написао је преко 140 стручних радова и објавио у стручним часописима.Тидесет година заредом учесник је специјализованог саветовања о производњи као и преради уљарица и аутор књиге „Унапређење производње сунцокрета“ из 2002.године, добитник Медаље рада и Ордена рада са сребреним венцем.Сотин је умро 2017 у Сомбору.

Према речима Милке Љубоје, музејске саветнице и историчарске Градског музеја, Историјска збирка је обогаћена одликовањима Сотина, дипломама, плакетама и захвалницама разних друштвених организација и институција, научним радовима и стручном литературом, као и фотографијама са различитих манифестација, у којима је активно учествовао.

Фото: Ј. Бекић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)