СЕНЗОРНА СОБА У СВИЛАЈНЦУ: Намењена деци и младима са сметњама у развоју

З. Глигоријевић

01. 10. 2020. у 22:48

СЕНЗОРНА СОБА У СВИЛАЈНЦУ: Намењена деци и младима са сметњама у развоју

Центар за бригу о породици/З.Глигоријевић

ОПШТИНА Свилајнац у сарадњи са Центром за бригу о породици "Свилајнац" спроводи пројекат "Побољшање терапијских услуга за децу и младе са потешкоћама у развоју на територији општине Свилајнац", који се реализује у оквиру програма "Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености –Swisspro Program„ који подржава Влада Швајцарске, а спроводи Kанцеларија за Уједињене нације за пројектне услуге у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина.

- Пројекат има за циљ повећање доступности и квалитета услуга социјалне заштите за децу и младе од 4 до 26 година старости са тешкоћама у развоју. На тај начин ће досадашњи саветодавно-терапијски рад, који се реализује у просторијама Центра за бригу о породици, бити унапређен постављањем асистивне опреме за сензорну собу.

Она је намењена раду са децом и младима са сметњама у развоју, пре свега, са децом из аутистичног спектра, децом са сензорним оштећењима, сметњама у менталном и говорно-језичком развоју, сметњама у учењу и проблемима у понашању – наводи Ивана Петровић, директор Центра за бригу о породици "Свилајнац“.

Она додаје да обучени терапеути, логопед, психолог и физиотерапеут, спроводе третман кроз игру, а све у циљу развијања сензорних вештина потребних за живот. Смирујућа атмосфера кроз светлосне и звучне ефекте, корисницима омогућава побољшање координације покрета, делује опуштајуће на децу која су стално у покрету или имају бурне реакције на спољашње окружење, док усмерава пажњу неактивне деце и побољшава концентрацију у учењу.

- Центар у сарадњи са Центром за социјални рад "Свилајнац" већ поседује базу података деце и младих са потешкоћама у развоју, али овим путем бих позвала и родитеље деце који нису корисници услуга, а сматрају да им може бити од користи, да се јаве у просторије Центра за бригу о породици и након почетне процене укључе децу којој је потребна додатна подршка уз терапијске услуге – закључује директорка Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)