ВЕЛИКА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ ПАРАЋИНАЦА ЗА ПРЕВЕНТИВУ: За три сата вакцинисало се 118 особа

З.Рашић

01. 10. 2020. у 18:21

ВЕЛИКА ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ ПАРАЋИНАЦА ЗА ПРЕВЕНТИВУ: За три сата вакцинисало се 118 особа

Фото: З.Рашић

У ЦЕНТРАЛНОМ Дому здравља у Параћину за прва три сата вакцинисања против грипа утрошено је чак 118 од 2.400 приспелих доза, што говори о великом интересовању становника тог града да се превенцијом боре против ове заразне болести.

Уз налог изабраног лекара, вакцина се даје у једној дози, а штити од четири соја вируса грипа и одговара препоруци Светске здравствене организације за северну хемисферу и препоруци ЕУ за сезону 2020/2021, сазнајемо од начелнице Службе опште медицине, др Иване Марјановић.

- Због честих промена у антигенској структури код вируса грипа, сваке године се сре}емо са новим, другачијим типом вируса, тако да је потребно вакцинисати се једном годи{wе. Грип је изразито сезонског карактера, јавqа се у зимским месецима и то најчешће од јануара до марта.

Инкубација је кратка, један до три дана. Болест почиње нагло, доминира општа симтоматологија  - повишена температура, језа, дрхтавица, болови у мишићима, а присутна је и респираторна симтоматологија, запушен нос, кијавица, гребаwе у грлу, кашаљ– подсе}а др Марјановић.

Фото: З.Рашић

 

Додаје да грип траје недељу дана ако се не компликује, а могуће компликације су упала плућа, затим упала уха и синуса.

 Након што прими вакцину, особа сти~е имунитет за две до три недеqе. Ефикасност вакцине није сто посто, али и ако се деси да вакцинисана особа оболи, клиничка слика ће бити блажа и редукује се могућност настанка компликација.

 Др Марјановић подсећа да вакцину против сезонског грипа могу да приме све одрасле особе, наро~ито се препоручује старијима од 65, хроничним болесницима, посебно оболелим од болести респираторног и кардиоваскуларног система, дијабетичари, затим особама које бораве и раде у великим колективима, здравственим радницима и свима у систему социјалне заштите.

 Ипак, има оних који не смеју да приме ову вакцину. Контраиндикације су алергије на јаја, пилеће протеине, гентамицин и сва стања акутне инфекције праћена повишеном температуром, када треба сачекати да болест прође.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)