СЕЛУ ВРАЋЕНО ЈЕЗЕРО: Пресахло корито у Бачком Грачацу, после осам година, поново је напуњено водом

З. РАЈИЋ

01. 10. 2020. у 08:23

СЕЛУ ВРАЋЕНО ЈЕЗЕРО: Пресахло корито у Бачком Грачацу, после осам година, поново је напуњено водом

Сви заједно уређују излетиште / Фото Дане Кртинић

ГОДИНАМА запуштено вештачко језеро у Бачком Грачацу, код Оџака ,постало је крајем овог лета и почетком јесени понос села захваљујући локалној самоуправи и ентузијазму групе мештана, који користе сваки леп дан да оживљено купалиште обогате неким новим садржајем.

Требало је да после осам година у пресахло корито језера буде поново пуштена вода па да крене "бујица" идеја како да се оно претвори у излетиште лепше него што је икад било.

Језеро је раних деведесетих година прошлог века настало од депресије коју је направила Војска Југославије током обуке укопавања, а мештани су се у њему купали до 2012, кад је изненада "пресушило". Доток воде је из мелиорационог Канала 97 "пресекло" ЈВП "Воде Војводине" зато што Месна заједница није плаћала накнаду за њено коришћење.

Нагомилани дуг од 800.000 динара прошле године је измирила Општина, која је заједно с Покрајинским секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство издвојила 24,5 милиона динара за радове на мелиорационом каналу и језеру. Оно ипак није прорадило прошлог лета, јер се испоставило да није било довољно да се само упумпа вода и покосе трска и језерска трава.

- У северном делу језера вода се губила, јер је понирала због песковитог дна. Она је овог лета потпуно испумпана, језеро је измуљено и продубљено у глиновитом делу, а северни је ограђен браном, тако да се не користи за купање. За пуштање језера у рад локална самоуправа је овог лета обезбедила 4,4 милиона динара - рекао је Милорад Станишић, помоћник председника општине Оџаци.

Оживљено купалиште / Фото Дане Кртинић

Језеро је примило купаче у последњој седмици августа, али су се они захваљујући топлом времену освежавали и у септембру. Од половине августа овде су скоро свакодневно присутни момци који уређују језеро уз материјалну подршку мештана и двојица Грачана из Шведске.

- Обновили смо скакаоницу и направили три платформе за улазак у воду. На делу обале за децу насули смо песак и уредићемо игралиште. Подигли смо четири тенде, испод којих може да стане стотину људи. Градимо печењару за пикнике, а до пролећа ћемо активирати бину за концерте. ЈКП "Услуга" је поставила четири мала, а ми три велика рефлектора, тако да језеро већ сада блиста у пуном сјају - каже Жељко Седлан, један од редовних акцијаша на грачачком излетишту.

БУНАРИ ЗА СВАКИ СЛУЧАЈ

ПОРЕД језера, које се простире на два хектара, ископана су два бунара. Седлан објашњава да бунари служе да напуне језеро у случају да понестане воде у мелиорационом каналу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)