ВИНОРАЧА ДОБИЛА НОВУ ШКОЛУ Дачић: Повећање наталитета можда и најважније за Србију

Новости онлине/ З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

30. 09. 2020. у 13:24

МИНИСТАР иностраних послова Ивица Дачић и председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма отворили су данас у селу Винорачи истурено одељење ОШ „Бошко Ђуричић“ у Јагодини.

ВИНОРАЧА ДОБИЛА НОВУ ШКОЛУ Дачић: Повећање наталитета можда и најважније за Србију

Фото: В.Н.

Ова четвороразредна школа од 315 квадрата, с одељењем за наставу у природи и спортским тереном, коју похађа 31 ђак, изграђена је из темеља за мање од три месеца, а инвестиција је вредна 26 милиона динара.

- Септембра давне 1910. године ондашњи министар је указом отворио школу у Винорачи. Није било лепшег поклона од локалне самоуправе него да на јубиларни рођендан уместо старе, трошне школе, добијемо нову – оценио је директор ОШ „Бошко Ђуричић“ Зоран Марковић и додао да матична школа има хиљаду ђака, јер је у последњих пет година проширена за седам нових одељења.

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма рекао је да је ово једна од најлепших школа изграђених у новије време у Србији и да је први објекат у Србији у коме је укључено грејање.

- Ако се у Јагодини истовремено гради школа, вртић „Пиварац“, Културни центар, тениске терене, туристички центар у Кочином селу, објекат с три затворена базена и фабрике, то значи да овај град има добру будућност – рекао је Марковић.

Први потпредседник Владе Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић рекао је да Србија сваке године због разлике између умрлих и новорођених изгуби 40 хиљада људи, а када се томе дода одлив мозгова, радује податак да се у Јагодини рађа све више деце.

- Зато је важно да имамо што више деце и да отварамо овакве објекте. Нема боље потврде да Драган Марковић и његови сарадници раде добро од тога да се отварају нове школе у време када се у Србији оне гасе и замиру, јер немају довољан број ученика. Зато је наш циљ да кроз развој Јагодине и свих села задржимо грађане у родном крају  – изјавио је министар Дачић, „испробао“ ђачке клупе у одељењу за наставу у природи са Марковићем, који је је одрецитовао стихове „мене тата пита-да ли волим Тита, а ја њему велим шта највише желим: да нам Тито дође и кроз школу прође, да види све ђаке, па и нас прваке“.


ПАЛМА: ШИРИМО ШКОЛЕ И ПРОИЗВОДНЕ ХАЛЕ

-Пре 3 месеца сам мотором обишао село Винорачу и видео да основна школа није онаква какав треба да буде и како ми, који водимо овај град 17 година, волимо да изгледа. И почели смо радове. Данас могу слободно да вам кажем да је ово једна од најлепших школа изграђених у Србији у новије време. Познато је да се на територији града Јагодине више деце рађа и зато ширимо школе и ми не само да ширимо школе, већ ширимо и производне капацитете. Италијанска фабрика Групе Тури на Винорачком путу, која производи кухиње, проширила је свој производни погон за 6000 квадрата и биће новозапослених у том новом објекту у наредних месец дана. Преко пута те фабрике купили смо 15 хектара земље где ће бит нова инудстријска зона и већ данас имамо једног заинтересованог кинеског инвеститора који би требало ту да гради фабрику и запосли око 100 радника. Важно је да се деца рађају и важно је да њхови родитељи буду запослени да могу да издржавају децу. Да им се обезбеде радна места и да имају добре плате- изјавио је Палма.


-Свима је познато шта све имају јагодинска села. Данас свако село на територији Јагодине, а има их 52, има гас. И ова нова школа је данас прикључена на грејање на гас. Ако се у једном граду истовремено граде школа, вртић, културни центар, затим нова туристичка дестинација у Кочином селу, објекат са три затворена базена у граду, тениски терени и фабрике, онда тај град има добру будућност. Ја желим да пошаљем поруку свим грађанима Јагодине коалиција СПС – а, Српске напредне странке и Јединствене Србије у Јагодини све одлуке које доноси, доноси од значаја за овај град и од виталног интереса за грађане. У граду Јагодини се не отимају за политичке функције јер нема плата за чланове Градског већа, које су у другим градовима и општинама бруто 130 000 динара, а има од 11 до 25 чланова како где. Почетком новембра немачки гигант ауто делова Фишер отвориће фабрику у индустријској зони у Јагодини где ће запослити 350 радника, а долази и аустријски произвођач електромора Шибел-рекао је Марковић.
 
МАРКОВИЋ: НЕЋУ БИТИ МИНИСТАР

-Ми ценимо оно што раде и председник Србије Александар Вучић и министар спољних послова Ивица Дачић. Вас сигурно интересује да ли ћу ја нешто да будем, пошто сам и посланик. Нећу бити министар. Министарску функцију су ми нудили и Борис Тадић и Александар Вучић. Ја сам рекао “нећу да будем министар, хочу да покажем оним минстрима који слабо раде, да може да се ради добро за Србију и када ниси министар и не треба ми функција да радим за Србију. И мој циљ и циљ Ивице Дачића нису функције већ да Србија иде напред-изјавио је Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)