ПОМЕН ЗА ВЛАДИКУ МИЛУТИНА: Патијрх Српски Иринеј гост Ваљева

В.Митрић - Б. Пузовић

30. 09. 2020. у 13:40

ПАТРИЈАРХ српски Иринеј сутра ће посетити Ваљево, потврдио нам је епископ шабачки Лаврентије и администратор Епархије ваљевске СПЦ, после упокојења епископа Милутина.

ПОМЕН ЗА ВЛАДИКУ МИЛУТИНА: Патијрх Српски Иринеј гост Ваљева

Фото Б. Пузовић

Поглавар СПЦ ће служити помен поводом шест месеци од смрти владике Милутина, који је био на челу ове епархије од 2006. године, када је вољом и жељом владике Лаврентија, тадашња Епархија шабачко – ваљевска подељена на два дела.

Пре тога, овај архијереј је био еписком задужен за Аустралију и Нови Зеланд, чему је предходила његова богата монашка каријера у Манастору Каона, код Шапца, а једно време био је архијерејски заменик у Епархији шабачкој СПЦ.

Фото Б. Пузовић

Патријарх Иринеј долази у Саборни ваљевски храм тачно после четврт века, када га је освештао патријарх Павле, са владиком Лаврентијем и другим архијерејима СПЦ.Храм је, одавно, освештан, а управо је у њему постављен и мермерни под, што је дело локалне ваљевске власти, која је, за те намене, издвојила 13,5 милиона динара.

У току је и фрескописање олтарског дела тог једног од највећих и најлепших храмова у нашој СПЦ.

- Долазка патријарх је велика духовна радост за све нас – каже владика Лаврентије, који је на архијерејској дужности пуне 53 године. Народ воли да види свога патријарха, да узме благослов од њега, да ужива у литургији коју он служи тако дивно да је милина и да се слуша и гледа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)