СЛАВКОВИЦИ ТРЕБА ДОМ КУЛТУРЕ: Национални тим за препород села у посети селу код Љига

Б. Ца.

25. 09. 2020. у 19:48

СЛАВКОВИЦИ ТРЕБА ДОМ КУЛТУРЕ: Национални тим за препород села у посети селу код Љига

Задружни дом Славковица

МЕШТАНИ села Славковица, задруга "Рајац Славковица" и манастир Ваведење угостили су Милана Кркобабића министра задуженог за регионални развој, песника Љубивоја Ршумовића и проф. др Милована Митровића, потпредседника Академијског одбора за село САНУ.

Закључили су да село Славковица у општини Љиг, без задружног дома, дома културе, места где људи могу да се сретну и разговарају, прети да ишчезне.

Према Кркобабичевим речима, Национални програм за препород села Србије, чија израда је завршена, третира све аспекте живота на селу - од егзистенцијалних, преко инфраструктурних, културе, спорта, па све до старих заната и сеоског туризма. У склопу овог програма посебан део посвећен је култури у селима, обнављању културних садржаја и очувању културне баштине наше земље у сеоским срединама.

Село Славковица има нову задругу "Рајац Славковица" која добро послује, а урађен је и наменски пројекат за реконструкцију и проширење старог задружног дома у мултифункционални објекат који ће моћи да задовољи све потребе мештана, од здравствених до културних.

Пројекат обнове и проширења овог здања из 1920. године, које су тада подигли задругари сопственим средствима, предвиђа здравствену амбуланту са апотеком, седиште задруге, канцеларије туристичког савеза, пензионерски клуб, спортско друштво и омладински клуб и вишенаменски простор.

- Нови дом културе значи позив ка родољубљу једне земље - рекао је Ршумовић. - Задружни дом обједињује много делатности и ако ради и има садржаје и они који су отишли из свог села, долазиће чешће и пожелеће да се врате.

САРКОФАЗИ

Ово село под Рајцем познато је и по манастиру Ваведења Пресвете Богородице у којој су нађени саркофази за које се већ четири деценије верује да су у њима сахрањени Деспот Ђурађ Бранковић, деспотица Ирина и њихов син Лазар. Док се из страних лабораторија чека ДНК анализа костију из камених саркофага, научници настављају да истражују овај локалитет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)