БОЖЈИ ДАР У ТРСТЕНИКУ: Родило грожђе из винограда највеће српске светиње манастира Хиландар

С.Бабовић

25. 09. 2020. у 15:08

БОЖЈИ ДАР У ТРСТЕНИКУ: Родило грожђе из винограда највеће српске светиње манастира Хиландар

Фото: С. Бабовић

У ПОРТИ Цркве Свете Тројице у Трстенику родило је грожђе од калема из старог винограда манастира Хиландар с краја 19.века.

Реч је о лози која припада старој грчкој сорти,која је са Свете Горе стигла у трстенички крај 2017.године у сићушним резницама.

Фото: С. Бабовић

Труд,знање и искуство познатих калемара Пантелића из Селишта добијено је чак 49 калемова,посађених на 31 местуу Србији, а први калемови посађени су у портинаше цркве, манастиру Љубостиња и код остатака манастира Милентија у истоименом селу код Бруса. -Грожђе хиландарске лозе буја, а прскано је само једном, када смо га посадили-сведочи за “Новости” калемар Ранко Раца Пантелић.-То је право чудо, јер ово је била веома тешка година,па и за нас калемаре.Имали смо због времена и по 20 прскања.Ово наше свето грожђе је,ипак, изузетног квалитета,укуса и пре свега је здраво. Прве гроздове из омаленог виноргада у порти Цркве Свете Тројице симболично су убрали председница општине Трстеник Милена Турк и Александар Ћирић, бивши челник ове општине, а свечаној берби присуствовали су и већници за културу, одборници, уметници.

Фото: С. Бабовић

Калемљење и садња хиландарске лозе одиграла се захваљујући групи интелектуалаца окупљених око Одбора за обнову манастира Милентија, Епархији крушевачкој, Завичајном музеју Жупе, а велику подршку дао је истакнути научник проф. др Небојша Марковић и монаси манастира Хиландар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)