САЧУВАНА ЈУГ БОГДАНОВА КУЛА: Концертом диве Јадранке Јовановић завршена реконструкција средњовековне тврђаве на прокупачком Хисару (ФОТО)

Д.Зечевић

24. 09. 2020. у 11:28

КОНЦЕРТОМ оперске диве Јадранке Јовановић у среду увече, обележен је крај прве фазе пројекта “рестаураторско-конзеваторских радова на кули и бедемина средњовековног утврђења Хисар на брду изнад Прокупља.

САЧУВАНА ЈУГ БОГДАНОВА КУЛА: Концертом диве Јадранке Јовановић завршена реконструкција средњовековне тврђаве на прокупачком Хисару (ФОТО)

Фото: Д.Зечевић

На овом утврђењу, према речима градоначелника Прокупља Милана Аранђеловића, који је отворио свечаност , исписана је значајна историја Прокупља, због чега је њено очување од зуба времена јако битно, али и, како је истакао, драгоцено грађанима као омиљено одмаралиште.

-Ове зидине којима смо вечерас окружени памте различите периоде данашњег Прокупља , периоде давних славних времена и култура.Као и сви велики градови и Прокупље сада има тврђаву прелепог изгледа коју радо посећујете, фотографишете, уживате у заласку сунца у друштву пријатеља-рекао је градоначелник Аранђеловић обраћајући се грађанима и додао да су за нови изгед тврђаве заслужни Министарство туризма и град Прокупље.

Фото: Д.Зечевић

 

Око овог средњовековног утврђења везују се према речима градоначелника Аранђеловића бројне легенде и митови пре свега о храбром Југ Богдану и његових девет синова којима је по предању припадала ова тврђава, а који су запамћени као јунаци Косовског боја.

Иначе, укупна вредност првог дела рестаурације тврђаве Хисар износи 64 милиона динара од којих је половину обезбедило Министарство трговине, туризма и телекомуникација а остатак град Прокупље.

Фото: Д.Зечевић

 

Прва фаза радова за које је утроено 20 милиона динара подразумевала је уређење врха тврђае и расвете док ће се у оквиру друге фазе радити на уређењу простора око тврђаве и асфалтирању прилазног простора.

У оквиру треће и завршне фазе која је планирана за наредну годину градиће се летња позорница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)