ВИСЕЋЕ КУГЛАЊЕ ЗА ИНВАЛИДЕ: Успех Центра за самостални живот осова са инвалидитетом у трстенику

С. БАБОВИЋ

22. 09. 2020. у 17:35

ВИСЕЋЕ  КУГЛАЊЕ  ЗА ИНВАЛИДЕ: Успех Центра за самостални живот осова са инвалидитетом у трстенику

Фото Архив Центра

ТРСТЕНИЧАНИ окупљени у Центру за самостални живот особа са инвалидитетом су успели су да пронађу начин како да у спорту буду потпуно равноправни са људима без физичких потешкоћа.

Сами су направили опрему и почели да тренирају - висеће куглање!

Ова дисциплина подразумева обарање кегли "у ваздуху", односно уз помоћ кугле која је окачена на посебну конструкцију, па могу да је користе и они у инвалидским колицима, који нису у стању да се сагну.

- У односу на класично куглање, овде се рачуна број оборених кегли по повратку кугле из замаха - објашњава председник поменутог Центра Анђелина Трифић и наглашава да се новим спортом могу бавити и сви други.

Предузетник поклонио реквизите

КОНСТРУКЦИЈУ за овај спорт Трстеничани су направили сами. Осим греде са куглом и подлоге димензија 60 са 60 центиметара, укупно девет чуњева је направио предузетник Јован Живковић. На овај начин хтео је да помогне удружењу, а у Центру за самостални живот особа са инвалидитетом најављују да ће у центру града ускоро организовати и промоцију висећег куглања.

Фото Архив Центра

Висеће куглање се, иначе, већ годинама развија у Војводини, а у овај део Србије је стигло захваљујући трстеничком удружењу и пројекту под мотом "Покрени се" који су подржали надлежно министарство и локална самоуправа. У плану је било и национално такмичење, али се испречила још актуелна пандемија...

- Годинама сам у инвалидским колицима и нисам била сигурна у то како ћу одговорити овом спортском изазову. На крају сам се пријавила за експериментално такмичење и победила - каже Драгана Книћанин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)