У КИКИНДИ ОДРЖАНИ 35. „ДАНИ ЛУДАЈЕ”: Каква рекордерка - ЏИН од скоро 600 КИЛОГРАМА дошао из Чуруга! (ФОТО)

Р. ШЕГРТ

19. 09. 2020. у 18:35

У КИКИНДИ ОДРЖАНИ 35. „ДАНИ ЛУДАЈЕ”: Каква рекордерка - ЏИН од скоро 600 КИЛОГРАМА дошао из Чуруга! (ФОТО)

Фото: Р. Шегрт

ЛУДАЈЕ, бундеве и тикве поново су обојиле Кикинду у наранџасто. И показале да су веће и од короне.

Главне су биле оне најтеже и најдуже, јер су, као и увек, обележиле 35. “Дане лудаје”. Скромије него ранијих година, али, ипак, традиционално. Да се не прекида највећа и најлепша кикиндска фешта. И једна од најбољих у Србији.

Томе су ове године највише допринели Душан Јанков из Чуруга и Горан лазић из Кикинде. Јанков је поново, четврти пут, победио са најтежом лудајом од чак 588,5 килограма. Друго место, са бундевом од 431 килограм, зазузела је Дијана Вукадиновић из Земуна. Трећи је био Лазић, његова тиква имала је 330 килограма.

- Пола године треба за узгој овакве бундеве. Гајили смо је мајка и ја. Исте је величине као и лањска, али је мање месната, па је лашка. Није ГМО, већ је проверене сорте “атлантик”, настака укрштањем мађарске беле и велике мексичке тикве. Следеће године посветићу се дугачким лудајама, зешке ми више нису изазоц- открио је Јанков, коме је припала награда до 100.000 динара.

Кикинђани Горан Лазић је званични светски рекордер у производњи дугачких тикава. То је потврђено прпошле године у Словенији где је однео бундецу дугу 395,4 центиметра. Ове године код куће у Кикинди, победио је са лудајом дужине 312 центиметара Вицешампион је Стеван Матић из Земуна са плодом од 290 центиметара, а треће место заузео је Иштван Варга из Темерина, чија је бундева дуга 284 центиметра.

- Ове године нисам оборио рекорд, јер сам узео америчко семе, од њихових рекордера, али сам погрешио, наше је боље. Време ми није ишло на руку, температуре ноћу и дању нису биле уједначене, али није ни лоше. Скорп осам месеци рада сам уложио, подигао сам специјални пластеник.

РЕКОРД ИЗ АУТОБУСА

ПРОШЛЕ године на “Данима лудаје” измерене су рекордно тешке и дуге тикве. Милан Вучен из Кикинде имао је бундеву дугу чак 366 центиметара, а расла у башти Горана Лазића. Лазић се истовремено такмичио у Словенији са дугачком тиквом, коју је однео аутобусом. Душан Јанков из Чуруга поставио је рекорд од 639,5 килограма. Пре 35 година победничка тиква имала је свега 99 килограма.

Иако је фешта у част банатске банане била много скромнија него ранијих година због пандемија коронавируса, посетиоци нису остали гладни. Вредни домаћини припремили су свега. На асталима “банатског фруштука” служила слана и слатка храна. Било је кифли и штрудли, крофни и мафина, куглофа и других колача, а највише бундеваре, слатке пите од бундеве, са циметом и прах шећером. Било је и пива и сладоледа од лудаје.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)