ВАЈАРИ ЈАЧИ И ОД КОРОНЕ: Међународна уметничка колонија у селу Тамњаница на Сувој планини (ФОТО)

Д. АЛИХОЏИЋ

19. 09. 2020. у 10:25

ВАЈАРИ ЈАЧИ И ОД КОРОНЕ: Међународна уметничка колонија у селу Тамњаница на Сувој планини (ФОТО)

Фото: Д. Алихоџић

ПОСЛЕ лањске, прве међународне вајарске колоније у селу Тамњаница, уметници су се и ове године - упркос свему - окупили на обронцима Суве планине.

И, њихова најновија дела од данас ће бити доступна и широј јавности јер ће фигуре од белог мермера бити постављене у - пољима лаванде.

Селектор ове храбре уметничке дружине је Петар Хрануели са Брача, а у стварању лепоте из камена су учествовали још Јована Туцовић и Маја Обрадовић из Београда, Петар Ћујо из Загреба и Никола Смилков из Северне Македоније.

ПРОГРАМ

 ОРГАНИЗАТОР овог уметничког окупљања је удружење названо "Пигмалион", чији председник Горазд Чук каже да ће ове године успети да организују само три колоније, за разлику од претходних, када их је било и десетак. Фотографска је била средином лета, у току је вајарска, а октобар ће бити у знаку сликара...

Иако је лето у Нишу и околини протекло у знаку отказивања бројних манифестација које имају вишегодишњу традицију, јер дистанца и уметност не иду заједно, Тамњаница је - по свему судећи - изузетак...

- Ми стварамо на отвореном, под маскама које су и иначе саставни део наше опреме док се уметнички изражавамо, независно од актуелног вируса. Јер, клесање камена значи и много прашине - објашњава хрватски вајар Петар Ћујо, који је позив да учествује у раду ове колоније добио почетком марта, кад је корона још била само "вест из оближње Италије".

И, каже, одмах је одлучио да дође. Никада пре није био у Србији, а и уметнички изазов је био превелики - нешто што се не пропушта. Зато му, вели, није било тешко ни да се тестира и прође сву потребну процедуру, само да стигне до Ниша и Суве планине.

Маја Обрадовић и Петар Хрануели/Фото: Д. Алихоџић

- Тамњаница је сама по себи изолована, све се дешава у слободном простору, па ће чак и наша дела бити изложена у овим прелепим пољима - одушевљен је Петар.

Петар Ћујо/Фото: Д. Алихоџић

Истовремено, Маја Обрадовић признаје да је прелепо окружење - омета у раду. Каже, не може да одоли погледу на заталасане обронке који сеже и даље, све до Старе планине.

А, Никола Смилков је "повратник", јер је он био учесник и прве вајарске колоније, а поново је дошао је су, каже, критике биле више него позитивне. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)