ПОДУХВАТ ОПЕРСКОГ ПЕВАЧА ИЗ ВАЉЕВА: Песмом сачувао Мејину чесму (ФОТО)

Б. ПУЗОВИЋ

18. 09. 2020. у 08:22

ПОДУХВАТ ОПЕРСКОГ ПЕВАЧА ИЗ ВАЉЕВА: Песмом сачувао Мејину чесму (ФОТО)

Фото "Ваљевска посла"

ОПЕРСКИ певач Марко Томић је засукао рукаве, латио се тримера и уредио Мејину чесму - омиљено излетиште Ваљеваца, на обали реке Градац, једне од најлепших и најчистијих у југоисточној Европи.

Покошена је трава, искрчено шибље, уклоњен отпад око чесме подигнуте крајем 19. века, а обновљене 1929. заслугом познатог Ваљевца Милана Гођевца, из чувене градитељске породице у граду на Колубари.

АКЦИЈА Томић крај чувеног извора /Фото "Ваљевска посла"


А, професор музичке културе, те уметности и дизајна у Ваљевској гимназији Марко Томић је уређивање излетишта започео са својим учеником и једним пријатељем из Мајданпека који му је био у гостима. Касније су им се прикључили чланови Грачанске патроле - удружења Ваљеваца који настоје да се очува лепота и недирнута природа реке Градац.


- Када смо завршили сређивање, организовали смо окупљање љубитеља природе. Певао сам уз пратњу професора гитаре Луке Јездића, ученица Дарија Бранковић и њен друг Марко Девић су извели још неколико композиција, а Марко Теодоровић је говорио стихове Бране Петровића. Чланови Грачанске патроле певали су "из вика", па су многи пролазници застајали и аплаудирали - каже Томић.
 


Иначе, Мејина чесма је име добила по Турчину Мехмету бегу Плавићу, познатом по надимку Мехо, за којег се верује да ју је изградио пред почетак 20. века.

Фото "Ваљевска посла"

 


 

ПРОЈЕКАТ И САГЛАСНОСТИ


- ПОТРЕБНО је још радова да би се чесма комплетно уредила, па ћемо сачинити пројекат и затражити грађевинске сагласности за постављање сигурносних ограда на плато изнад ове атракције. Треба још дозидати делове који су оштећени, те можда направити и прилаз реци... - каже Томић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)