НОВАК У МАТЕМАТИЦИ КАО ИМЕЊАК У ТЕНИСУ: Млади геније из Кикинде дао решења која нису знали ни они који су осмислили задатке (ФОТО)

Р. ШЕГРТ

18. 09. 2020. у 07:41

НОВАК У МАТЕМАТИЦИ  КАО ИМЕЊАК У ТЕНИСУ: Млади геније из Кикинде дао решења која нису знали ни они који су осмислили задатке (ФОТО)

Фото Р. Шегрт

ОСНОВЦА из Кикинде Новака Деспотовића знају сви професори и доктори математике у Србији.

Разлог није само његова победа на државном првенству које је овог лета организовало Друштво математичара Србије, на којем је тријумфовао са максималних 100 бодова, већ и то што је за чак два, од укупно пет задатака понудио решења која нису знали ни они који су осмислили те математичке проблеме. Већ десетак месеци, задатке му не поставља ни наставница у школи, већ их сам проналази...


- Задаци на Државном првенству су били тешки, али сам их урадио за четрдесетак минута, а онда их разрађивао и објашњавао како сам дошао до решења. Вежбао сам читаве године и задовољан сам успехом у конкуренцији победника окружних такмичења - каже Новак, који изврсне резултате постиже и у информатици.

ЧЕСТИТКЕ Младог генија је угостио и градоначелник Никола Лука/Фото Р. Шегрт

 


А, на његове успехе је - поред родитеља - посебно поносна и његова наставница из ОШ "Вук Караџић" Весна Киурски. Док се она припрема за одлазак у пензију, њен ученик очекује упис у београдску Математичку гимназију.

БИСЕРИ

- МОЈИ ђаци су били, а сада су доктори физике Иван Адамовић и Стеван Нађ Перге, Иван Станић је завршио Математичку гимназију и уписао је Природно-математички факултет у Београду. По досад оствареним резултатима, Новак Деспотовић је већ сада у рангу Стевана који је докторирао на Технолошком универзитету у Делфту, у Холандији - не скрива понос наставница Весна Киурски.


- Иако ме је већ одавно надмашио, Новак увек истакне захвалност због наше сарадње. Пратим га од трећег разреда и на додатним часовима сам одмах уочила његову вештину и брзину у решавању задатака, а сада похађа наставу по ИОП 3 програму, обогаћеном и проширеном за ученике са посебним способностима. На међународном такмичењу названом "Кенгур без граница", Новак је освојио максималних 150 поена, те кући донео једну златну, две сребрне и једну бронзану медаљу.

Фото Р. Шегрт

Захваљујући њему, ја сам се тек у 63. години позабавила правилним седмоуглом и деветоуглом, што нисам учила ни током студија, али математика је жива наука и стално се развија - поносно објашњава Весна Киурски.

Фото Р. Шегрт

 


Иначе, млади Деспотовић је склоност ка бројевима исказао још пре поласка у школу, решавајући судоку загонетке и математичке игрице. Са три године је - уз старијег брата који је био првак - научио да чита, а већ у трећем разреду је почео да се такмичи. И, одмах је освојио трећу награду на поменутом међународном такмичењу "Кенгур баз граница".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Vitez Koja

18.09.2020. 09:32

Naravno da ovo ljudi ne čitaju, nema starleta, neke mržnje ili golotinje. Bravo dečko, samo tako nastavi.Nadam se da će te ti i tebi slični jednog dana preuzeti ovu zemlju na upravljanje i da će se znanje i stručnost više ceniti i da ćete polusvet vratiti na mesto gde i pripada.

DraganNS

18.09.2020. 14:37

Priče o ovakvoj deci treba da čitamo na naslovnicama najtiražnijih časopisa, a ne šta je uradila neka starleta, ko se potukao u nekom rialiti programu, kako je opremila kuću neka pevačica šund muzike i sl. Krajnje je vreme da se vratimo pravim vrednostima, inače odosmo dođavola.