И ГРАД БЕОГРАД БРИНЕ О КОСМЕТУ: Кров над главом за 20 породица

Д. ЗЕЧЕВИЋ

16. 09. 2020. у 21:20

И ГРАД БЕОГРАД БРИНЕ О КОСМЕТУ: Кров над главом за 20 породица

Фото: Беоинфо

ГРАД Београд ће наставити да помаже Косовску Митровицу и ми полажемо камен темељац за још једну зграду са 20 станова коју ћемо завршити до краја јануара наредне године.

Ово је поручио заменик градоначелника Београда Горан Весић, приликом уручења кључева 20 једнособних станова и гарсоњера које су додељене угроженим породицама и особама које су изгубиле кров над главом у пожару који је пре неколико година "прогутао" овдашњи Самачки хотел.

Изградњу тог објекта је финансирао Град Београд који ће Косовској Митровици, како је најављено, помоћи и у набавци механизације за одржавање паркова, а биће организоване и заједничке културне активности.

- Осим тога што би требало да имају уређене станове, овим људима је потребан и посао, и добар квалитет живота који се, између осталог, огледа и у уређеним парковима, односно игралиштима за децу - истакао је Весић, и најавио да ће престоница, уз помоћ донатора, за сређивање и осавремењавање једног од три овдашња парка обезбедити око 150.000 евра.

Председник Привременог органа Општине у Косовској Митровици Александар Спирић, захвалио је челницима Београда на свеобухватној помоћи и додао да ће заједно наставити да раде у циљу решавања проблема сваког појединца на простору Косова и Метохије. И он је потврдио најаву да ће станове ускоро добити још 20 породица - у новој згради за коју је управо постављен камен темељац.

ИЗГРАДЊА НОВИХ 29 КУЋА ЗА ПОВРАТНИКЕ

ТОКОМ недавне електронске седнице Управног одбора пројекта названог "Повратак и реинтеграција на Косову, пета фаза", представници Канцеларије ЕУ и Министарства за заједнице и повратак су донели одлуку о изградњи нових 29 кућа за повратнике и интерно расељене из општина Исток, Ораховац, Штрпце, Пећ и Грачаница.

- Обрадовали смо породице са укупно 136 чланова, међу којима има и деце. Најугроженији повратници и интерно расељени ће, поред нових кућа, добити и подстицајна финансијска средства за покретање сопственог бизниса, а циљ је да постану економски независни - саопштено је из Министарства за повратак, уз напомену да би изградња свих 29 новоодобрених кућа требало да буде завршена до године. Иначе, поменути пројекат се реализује у 12 косметских локалних самоуправа - Грачаници, Косову Пољу, Ђаковици, Новом Брду, Обилићу, Ораховцу, Призрену, Пећи, Истоку, Каменици, Клино и Штрпцу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)