НАСЕЉЕ РАТА ЧУВА УСПОМЕНУ НА ЈУНАКЕ: У Бајмоку код Суботице одата почаст солунским добровољцима

Ј.Л.

16. 09. 2020. у 17:19

НАСЕЉЕ РАТА ЧУВА УСПОМЕНУ НА ЈУНАКЕ: У Бајмоку код Суботице одата почаст солунским добровољцима

Фото: Ј.Л.

ПОВОДОМ годишњице пробоја Солунског фронта јуче је у Бајмоку код Суботице одата пошта свим солунским добровољцима који учествовали у борбама које су најавиле крај Првог светског рата.

Помен је одржан у насељу Рата, које су пре скоро једног века и основали солунски добровољци.

- Окупили смо се, због короне, у ограниченом броју али са жељом да се у дану који се од ове године празнује у Републици Србији и Републици Српској, по 27. пут поклонимо пред величанственим жртвама српског народа, пред њиховим гордим јунаштвом – каже Драго Лукић, председник Удружења потомака ратних добровољаца 1912-1918 године „Краљ Петар 1“. – Оно што је српски народ преживео у Првом светском рату је нешто херојско, нешто што остаје за пример све војне стратегије света.

У име Града Суботице окупљене је поздравио Срђан Самарџић, члан Градског већа задужен за област привреде, који је подсетио на велика, херојска дела наших предака који су поднели најтеже жртве за слободу.

- Поштујући велика, херојска дела наших предака, препознајемо вредности које су уткали у нас утирући пут будућности. Пут, којим и данас идемо. Пут слободе, истине, правде, поштења, љубави према отаџбини, а пре свега према ближњем свом- нагласио је Самарџић. -Слободу бранимо и данас радом, правом, дипломатијом, економијом и духовношћу.

Гости церемоније били су представници бораца са Кошара, предвођени комадантом, пуковником Љубинком Ђурковићем, који је поручио колико је важно да се херојско дело наших предака не заборави.

- Овај дан је важан за целу Србију јер ми потпњи ратници великих војсковођа и јунака са Солуна који су победили велику силу која је неколико година јуришала на Србију и чинила страшна недела од Мачве до Скопља, не смемо да заборавимо њихова дела. Битно је да их нисмо осрамотили, а оставили смо аманет будућим поколењима како се брани слобода – поручио је Ђурковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)