БАГЕРИМА ПРЕКОПАЛИ ГРОБОВЕ!? Српска гробља на Косову и Метохији сада и на мети "вандала" из комуналног предузећа

Д. ЗЕЧЕВИЋ

12. 09. 2020. у 11:20

БАГЕРИМА ПРЕКОПАЛИ ГРОБОВЕ!? Српска гробља на Косову и Метохији сада и на мети вандала из комуналног предузећа

Фото: Д. Зечевић

ПРИЛИКОМ извођења радова на водоводној мрежи у непосредној близини православног гробља у селу Жаково у општини Исток пре неколико дана оштећена су четири гробна места, а део гробља је прекопан.

Оштећење на овом гробљу и скрнављење споменика потврдили су и представници Срба из општине Исток, док из косовске полиције истичу да је "штету на православном гробљу произвела компанија која изводи радове на водоводној мрежи"."

- Једна компанија која изводи радове на водоводној мрежи је приликом копања канала изручила земљу на четири гробна места. Узели смо изјаву од сведока и финансијског менаџера пројекта у оквиру ког се изводе радови, а изјаву ће дати и власник те компаније - рекао је Фадиљ Гаши, полицијски службеник из општине Исток, за електронске медије на Косову и Метохији, наводећи да је случај прослеђен тужилаштву.

ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ НА МЕТИ

ГОТОВО да нема православног гробља на КиМ да није било на мети вандала у протекле две деценије, односно од доласка међународних снага на КиМ. Према подацима Епархије рашко-призренске, више од стотину гробаља је оскрнављено и оштећено, а према речима расељних Срба са КиМ, има случајева да су читава гробља преорана. Или као у Ђаковици, где је на најстаријем гробљу у граду саграђена вишеспратна велелепна зграда Општинског суда или у Самодрежи где је поред цркве на гробљу саграђена фабрика за пуњење воде.

И док напомиње да гробље у Жакову са педесетак надгробних споменика важи за једно од старијих на овом подручју, председник Привременог органа ове општине Малиша Ђурић истиче да су пре две године такође због ископавања водоводне цеви оштећена гробна места.

- Тада су чак и кости испливале из сандука, а вода је носила делове костију и лобање што је било страшно видети, и упркос санирању сада су поново оштећени и споменици и гробна места - опомиње председник Ђурић.

Он наглашава да урушавање и скрнављење гробља у Жакову, удаљеном десетак километара од Истока има "вишеструку поруку" која би, како наводи, могла да значи да Срби - чак ни покојни нису пожељни у овом селу, а још мање они који планирају да се врате. Иначе, од шездесетак српских породица у селу није остала ниједна, али је десетак породица заинтересовано да се врате.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)