ФАЛЕ УЧИТЕЉИ ПОСЛЕ ЧАСОВА: Велико интересовање за продужени боравак у школама

Љ.П.

10. 09. 2020. у 08:20

ФАЛЕ УЧИТЕЉИ ПОСЛЕ ЧАСОВА: Велико интересовање за продужени боравак у школама

Фото Н. Карлић

МЕЂУ родитељима ученика првих и других разреда осмолетки у Новом Саду влада велико интересовање за продужени боравак ђака у школама.

На то право имају првачићи и ученици других разреда, а због епидемиолошких мера организовани су у групама, не бројнијим од њих 15.

У школама истичу да се због повећаног броја група суочавају са мањком учитеља који брину о ђацима у продуженом боравку, али да засад некако успевају да то реше, користећи сав расположив простор. У ОШ "Јожеф Атила", према речима Драга Утржана, њеног директора, у продуженом боравку од 8 до 16 часова имају око стотину ђака, подељених у групе.

- Временске прилике нам иду наруку, па ђаци више времена проводе напољу - каже Утржан. - Чињеница је да сада због другачијег организовања имамо више група, а број учитеља је остао исти. Срећом, наставници из виших разреда се јављају да помогну, тако да су све смене у боравку покривене.

ОБАВЕЗНЕ ПОТВРДЕ

РОДИТЕЉИ заинтересовани да им деца буду у продуженом боравку, где раде домаће задатке и уче, добију доручак, ручак и ужину, обавезни су да школи доставе потврду да су обоје радно ангажовани на послу, односно да не раде онлајн од куће, као и број телефона фирме у којој су упослени.

Школама је, како објашњавају директори, дозвољено да на тај начин провере да ли родитељи заиста имају обавезу да свакодневно одлазе на посао.

Идентична ситуација је и у ОШ "Коста Трифковић", где је за продужени боравак пријављено 278 ученика првих и других разреда, о којима брине седморо запослених. За толики број деце, подељене у групе, како каже Милан Спасојевић, директор ове новосадске осмолетке, потребно им је још десеторо запослених. Молбе за пријем у дневни боравак у школи су слали и родитељи ученика трећих и четвртих разреда.

- Колеге се међусобно солидаришу и помажу - предочава директор Спасојевић тренутну ситуацију. - Наставници који имају мањи фонд часова добровољно се јављају да дежурају у продуженом боравку и да раде са ђацима и организују разне радионице.

КО СИ ТИ?

ЗБОГ обавезе да деца и запослени у школама носе заштитне маске, дешавају се и помало комичне ситуације, јер тако "опремљени", једни друге у боравку не могу да препознају.

Објашњавајући како је продужени боравак, за који је пријављно 120 ђака, организован у ОШ "Васа Стајић", директорка Јасмина Пастоњицки каже да имају осам група и да су оне подељене на "А" и "Б", што значи да, док је једна на настави, друга је у боравку и обрнуто.

Марија Драгаш, мајка тројице дечака, од којих су двојица основци, каже да млађи, првак, може у боравак, док је најстарији то прерастао, а најмлађи иде у вртић.

- Није се лако организовати, али могућност коришћења продуженог боравка ми значи-каже ова Новосађанка. - Имамо добро искуство са најстаријим дететом који је сада четврти разред, тако да смо се и за првака одлучили да иде у боравак.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)