ОСНОВНУ ЗАВРШЕ ЗА ТРИ ГОДИНЕ: Овде се бесплатно описмењавају и грађани из Јагодине и Ћуприје

З. РАШИЋ

10. 09. 2020. у 12:20

ПАРАЋИНСКА школа "Радоје Домановић" једна је од само две школе у Поморавском округу која је акредитована за функционално образовање одраслих, а управо је у току упис нове генерације полазника.

ОСНОВНУ ЗАВРШЕ ЗА ТРИ ГОДИНЕ: Овде се бесплатно описмењавају и грађани из Јагодине и Ћуприје

Фото З. Рашић

Уписују се одрасли из свих општина Поморавља који нису имали времена, или услова, да заврше основну школу. Ово образовање је потпуно бесплатно, истиче директор Александар Јовановић, а прошле школске године сви полазници из села и других градова имали су плаћене путне трошкове.

- Упис је до 1. октобра, када почињу предавања која трају до краја маја. Настава се одржава у вечерњим сатима, градиво је лако савладиво, а обично имамо и полазнике који раде. Функционално образовање подељено је у три циклуса. Први је од првог до четвртог расреда, други циклус обухвата пети и шести, а трећи седми и осми разред. Циклуси трају по годину дана, тако да грађани који су кренули од почетка све могу да заврше за три године - објашњава Јовановић.

РАДО ИДУ У ШКОЛУ

КАКО кажу у овој школи, одрасли полазници радо долазе на часове јер им је то шанса да се описмене, заврше свих осам разреда за три године, да пронађу посао ако још не раде, или да упишу средњу. Пријављивање за нову школску годину иде одлично, а увек има заинтересованих и из Јагодине и Ћуприје.

Најмлађи полазници имају често 15 или 16 година, а међу најстаријима буде и шездесетогодишњака. Њима је диплома неопходна да би сачували посао.

У прошлој школској години овим видом образовања била су обухваћена 52 полазника. Оних који су завршили седми и осми разред, односно трећи циклус, било је 13, од којих је десеторо изашло на завршни испит и сви су положили. Троје је уписало средњу школу, што је велики успех. Јовановић напомиње да је у школи било и полазника у првом циклусу, одраслих који се описмењавају.

КАДАР Александар Јовановић, Фото архива

За функционално образовање одраслих ОШ "Радоје Домановић" има добар стручни кадар, а градиво је, разумљиво, сажето. У првом циклусу - први и други разред, савладавају се основе српског језика и математике, а од предмета ту су још енглески језик, дигитална писменост и основне животне вештине. У старијим разредима - други и трећи циклус, осим поменутих предмета, уче се још физика, хемија, биологија, историја, географија, примењене науке, предузетништво и одговорно живљење у грађанском друштву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)